Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,9 posto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude Ljubija Prijedor kompaniji Izraeli investment grupa Commonwealth of Dominica, metodom neposrednog odabira kupca, naći će se na sjednici NSRS-a, koja počinje 25. aprila.

Međutim, u ovom trenutku je sasvim neizvjesno da li će ova prodaja dobiti podršku vladajuće većine, jer se tome protivi DNS. Sa druge strane, nije isključeno da zastupnici koji ne pripadaju vladajućoj koaliciji podrže prodaju rudnika Ljubija.

Potpredsjednik DNS-a Nedeljko Čubrilović kazao je danas da ne može potvrditi kakav je stav njegove stranke o ovom pitanju, ali da “hoće da vjeruje Vladi RS-a da je napravila dobru analizu“.

– Pošto je naš predsjednik (Marko Pavić op.a.) iz mjesta gdje se vrši prodaja, on je do sada imao stav da nije dobro da se to radi na ovaj način – kazao je Čubrilović.

Na pitanje da li je moguće da se na skupštini napravi “paralelna većina“ koja će podržati prodaju, Čubrilović je rekao da je “svaka većina ipak većina“.

– Bila ona paralelna ili uzdužna, ona je većina i takve odluke treba da se poštuju. Znam da ministri DNS-a nisu glasali za ovaj prijedlog na sjednici Vlade RS-a. Ja u konsultacije nisam bio uključen – kazao je on.

Mihnet Okić iz Kluba “Domovina“ kazao je da će oni svakako glasati jedinstveno.

– Zatečeni smo ovom tačkom dnevnog reda. Mi nismo dio većine u ovoj skupštini, nego opozicija i vjerovatno ćemo se tako ponašati i na narednoj sjednici NSRS-a – objasnio je Okić.

U SDS-u su kazali da još nemaju detalje iz kupoprodajnog ugovora, ali da se u slučaju prodaje rudnika ne radi samo o ponuđenoj cijeni nego da treba voditi računa i o brojnim drugim stvarima.

Faktor.ba