Članice Kola srpskih sestara su već po tradiciji pripremili i prigodne poklone povodom predstojećeg praznika Vaskrsa i za gradonačelnika i njegove saradnike.

Predsjednica Kola Jadranka Mijić je istakla da je pripremanje vaskršnjih peretaka koji su ukras gotovo svake potkozarske trpeze za ovaj najradosniji hrišćanski praznik počelo u nedjelju.

-Petnaest od ukupno tridesetak članica ovog udruženja već nekoliko dana u četiri peći priprema peretke i namjera nam je da ih napravimo oko 4.500, od kojih ćemo 1.500 podijeliti uglavnom djeci, a ostatak ponuditi na prodaju građanima Prijedora po neprimijenjenoj cijeni od 1 KM – kazala je Mijićeva.

Ona je istakla da su pereci autohtoni običaj Potkozarja, a da su njihovi pereci veoma traženi i čuveni po kvalitetu jer ih pripremaju od domaćih jaja, a po recepturi i strpljenju provjerenih domaćica.

-Peretke smo već jutros darovali članovima Udruženja „Neven“, djeci na Dječijem odjeljenju u prijedorskoj bolnici i polaznicima Dnevnog centra za djecu i omladinu pri Udruženju „Nada“ – istakla je Mijićeva.

Članice Kola srpskih sestara su i ove godine u ovoj svojoj aktivnosti imale najveću podršku Grada koja je proizašla iz prepoznatog kvaliteta njihovog rada.

Izrada ove poslastice, peretka u obliku trnove krune, ma koliko djelovalo jednostavno, dugotrajan je proces za čiju je pripremu potrebno puno pažnje i kulinarskog iskustva.

Prijedorgrad.org