pozdrav proljecu 2014  1Oko 1.500 planinara iz Republike Srpske, BiH i zemalja okruženja danas je na Kozari učestvovalo na tradicionalnoj planinarskoj manifestaciji “Pozdrav proljeću”.

Učesnici ove manifestacije jutros su krenuli na planinarski pohod prema Mrakovici dug 13 kilometara, gdje ih je dočekala ministar trgovine i turizma Maida Ibrišagić-Hrstić.

Hrstićeva je istakla da je ova manifestacija jedna od značajnih za promociju turizma na planini Kozari, koju podržava resorno ministarstvo.

“Sudeći prema broju učesnika planinarenja, ni loše vrijeme nije uticalo da odziv, pogotovo mladih ljudi, bude veliki”, rekla je Hrstićeva.

pozdrav proljecu 2014  2Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da on tradicionalno dolazi na ovu manifestaciju da radost dolaska proljeća dijeli sa planinarima.

“Okupili smo se ovdje da pošaljemo lijepe poruke radosti života i mira”, istakao je Pavić.

Današnju manifestaciju organizovalo je Planinarsko društvo “Klekovača” iz Prijedora čiji predsjednik Dragan Romčević kaže da je učestvovalo 40 planinarskih društava iz Republike Srpske, BiH i zemalja okruženja.

“I ove godine, manifestacija je uspjela. Mi smo prezadovoljni kao organizatori, jer je bio veliki odziv, pogotovo što pored članova planinarskih društava ima i veliki broj planinara amatera, učenika osnovnih i srednjih škola, kao i ljubitelja prirode”, rekao je Romčević, koji je direktor Nacionalnog parka Kozara.

pozdrav proljecu 2014  3Planinarski pohod počeo je u Rajkovićima u podnožju Kozare, a išao je preko Kozaračkog kamena do Mrakovice na 802 metra nadmorske visine. Na Mrakovici je za sve učesnike organizovan ručak i prigodan kulturno-zabavni program.

Planinarsko društvo “Klekovača” osnovano je 1953. godine i jedno je od starijih društava u Republici Srpskoj. Ovo je 16. put da organizuje tradicionalni planinarski “Pozdrav proljeću”.

Kroz “Klekovaču” je u proteklih 60-tak godina prošlo više od 10.000 članova, a poseban akcenat u radu posvećuje se očuvanju i zaštiti planine Kozare, ali i radu sa školskom djecom i omladinom, organizacijom ovakvih druženja na Kozari.

SRNA

pozdrav proljecu 2014  4 pozdrav proljecu 2014  5