sead jakupovicFederalno Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica dodijelilo je putem javnog konkursa 41 stipendiju za studente bošnjačke nacionalnosti iz Prijedora iz povratničke populacije, rekao je predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović.

“Stipendije iznose 600 KM za prvu i drugu godinu studija, a 800 KM za treću i četvrtu”, rekao je Jakupović Srni, podsjećajući da je lani pravo na ovu stipendiju ostvarilo 26 prijedorskih povratnika.

On je naglasio da je pravo na stipendije iz gradskog budžeta ove godine ostvarilo 16 povratnika, od ukupno 25 prijavljenih.

“One koji nisu dobili stipendije pozivamo da konkurišu za dodjelu jednokratne pomoći studentima za koju je iz gradskog budžeta predviđeno 40.000 KM”, rekao je Jakupović.

On je dodao da je potrebno hrabriti i djecu i roditelje da se prijavljuju na javne pozive i konkurse i da ravnopravno učestvuju u svakoj raspodjeli, ističući da je to put ka boljitku.

Federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica lani je prvi put dodijelilo stipendije za studente povratnike u Republiku Srpsku i pokrenulo inicijativu da im se po završetku studija omogući pripravnički staž u Federaciji ili u Srpskoj.

SRNA