Doktor Mirko Sovilj, direktor Bolnice “Dr. Mladen Stojanović” u Prijedoru, potvrdio je za “Dnevni avaz” da će sprat u zgradi Psihijatrije, koja je u nedavnom požaru značajno oštećena, biti useljiv već početkom narednog mjeseca.

Šest decenija

Ovo zdanje staro je šest decenija, a radovi u prizemlju objekta, gdje je u jednoj od soba za izolaciju i izbio požar, mnogo su zahtijevniji i trebaće mnogo više vremena za obnovu.

– Štetu je u dva navrata procijenila osiguravajuća kuća. Objekt su obišli i stručnjaci, građevinski i inžinjeri arhitekture Zavoda za izgradnju grada i, na kraju, majstori, koji će s radovima na spratu objekta koji nije bio zahvaćen požarom, ali je bio potpuno zadimljen, početi već naredne sedmice. Cijela zgrada, koja nije renovirana u posljednjih petnaestak godina, trebala bi dobiti i novu, vanjsku stolariju u sklopu projekta energetske efikasnosti – kazao je Sovilj.

Pet težih pacijenata odmah je nakon požara smješteno u Kliniku za psihijatriju u Banjoj Luci, dok ih je 29 otpušteno na kućno liječenje uz saglasnost i brigu porodica. Nakon obnove sprata, tu će, kao i ranije, biti smješten otvoreni dio Psihijatrije, ali bez Infektologije, koja je do požara koristila jedan dio ovog prostora.

Glavni objekt

– Odjel infektologije trenutno je u glavnom objektu bolnice, na petom spratu, gdje dijeli prostor na Internom – kazao je Sovilj, koji podršku u obnovi objekta, uz sredstva od osiguranja, očekuje i od Gradske uprave, resornog ministarstva i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Pacijentica stabilno

U požaru su značajno oštećene četiri prostorije u prizemlju objekta. Sovilj je potvrdio da je pacijentica koja je u požaru zadobila opekotine u predjelu ruke i lica, dobro i u stabilnom stanju.

Dnevni avaz