Povodom Nedjelje borbe protiv glaukoma, opšta bolnica Prijedor, organizovala je trodnevnu akciju besplatnog pregleda očnog pritiska.

Pregled se obavlja u dvije ambulante ove ustanove od 8 do 13 časova. Već danas zabilježen je veliki odziv pacijenata.

U toku akcije pregled se obavlja bez knjižice, uputnice ili plaćanja participacije, čak i za pacijente mlađe od 65 godina, a koja iznosi oko deset KM za ovu vrstu pregleda.

Cilj akcije je rano otkrivanje ove bolesti, kako bi se mogli preduzeti koraci za nastavak liječenja.

– Mi danas samo nastojimo da izdvojimo pacijente sa povišenim očnim pritiskom ili sumnjivim izgledom očnog živca pa ih upućujemo na dodatne preglede da vidimo da li je u pitanju bolest koju zovemo glaukom – rekla je Nada Lukić, načelnica Odjela oftamologije Opšte bolnice Prijedor.

Osim starijih pacijenata, poziv za pregled nadležni upućuju i onima mlađe životne dobe. Glaukom spada u red podmuklih bolesti koja ostavlja i trajne posljedice.

– Pozivamo i mlade ljude da urade kontrolni pregled intraukolnog pritiska u cilju ranog otkrivanja glaukoma, kao jedne podmukle bolesti. Pošto rani simptomi uglavnom izostaju i vrlo su blagi i neprimjetni, pacijent može da izgubi vid na jednom oku – ističe Lukićeva.

U dvije ambulante Opšte prijedorske bolnice besplatni pregledi traju do 16. marta, od 8 do 13 časova.

RTRS