U prijedorskom gradskom prevozničkom preduzeću “Autotransport“ posljednjih mjeseci suočeni su sa sve češćim odlaskom vozača u inostranstvo zbog većih plata.

Nekoliko vozača prijedorskog “Autotransporta“, u potrazi za većim primanjima otišlo je na privremeni rad u Sloveniju. Zbog toga su u ovom preduzeću na njihova mjesta zaposlili druge vozače. U “Autotransportu“, u cilju ekonomske dobiti, osnovali su Turističku agenciju, koja ovog proljeća radi punim kapacitetom.

Vozači autobusa sve češće, poput medicinskih tehničara i zavarivača, odlaze u inostranstvo, u potrazi za većim primanjima. Tako je put Slovenije otišlo i nekoliko vozača prijedorskog “Autotransporta“. Umjesto njih, priliku za posao, dobili su drugi.

– Odlaze vozači za boljim platama, za boljim životom i tako. Plate su male, valjda će se popraviti stanje. Mi čekamo, kaže Darko Komarnicki, vozač preduzeća “Autotransport” Prijedor.

– Imali smo tri vozača koja su otišla na rad u inostranstvo u Sloveniju. Uglavnom su to vozački koji su mlađi, jednostavno u potrazi za boljim uslovima rada su otišli raditi u Sloveniju, kaže Mićo Rokvić, izvršni direktor za saobraćaj preduzeća “Autotransport“ Prijedor.

U ovom preduzeću zaposleno je 68 radnika. Prethodnih godina ulagalo se u autobusku stanicu, prostorije za tehnički pregled vozila i vozni park. U cilju boljeg položaja radnika i ekononomske dobiti, “Autotransport“ je pokrenuo i vlastititu Turističku agenciju.

“Autotransport” ima 19 vozila i 11 autobuskih linija. U planu je obnova voznog parka, a cilj je ojačati ulogu na tržištu prevoznika.

RTRS