Policija, vatrogasci, ronioci specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS (SAJ) te pripadnici Civilne zaštite intenzivno tragaju za 17-godišnjakinjom iz Prijedora koja je juče ujutro oko dva sata, nakon pada sa splava kod gradskog mosta, nestala u rijeci Sani i najvjerovatnije se utopila.

Trčale nizvodno

Učenica srednje Mašinske škole, koja se školovala za tehničara drumskog saobraćaja, na splavu je bila u većem društvu. Prema nezvaničnim pričama djevojka je sjedila na ogradi splava, iznenada se prevrnula i nestala u vodi. Nije izronila, i tad je, prema tvrdnji očevidaca nastao haos – vrištanje, plakanje, dozivanje, no niko sa splava nije za djevojkom skočio.

Njene drugarice trčale su nekoliko stotina metara nizvodno uz obalu, pokušavajući da je uoče u mutnoj vodi. U blizini gradskog mosta kod motela “Le pont”, dozivanje i vrisku čuo je Prijedorčanin Mladen Markus. On je bez imalo razmišljanja skočio u Sanu, u nadi da će djevojku pronaći.

-Bio sam sa suprugom u pivnici i upravo smo krenuli kući, kada sam čuo vrisku. Odmah sam skočio u vodu, plivao i ronio nekih 500 metara nizvodno, gledao po površini vode…. Vikao sam iz vode ljudima koji su se već počeli skupljati na obali, ima li iko bateriju da osvijetli rijeku. No, djevojku nisam vidio i najteže mi je to što je nisam uspio spasiti – ispričao nam je potreseno Markus, inače medicinski tehničar koji radi na Odjelu psihijatrije Opšte bolnice u Prijedoru.

Uzete izjave

Nesretna djevojka navodno je na splav stigla s društvom oko ponoći. Prije toga su bili u jednom kafiću na proslavi 18. rođendana njene najbolje drugarice.

Djevojka je, nezvanično, bila slab plivač, a u trenutku kad je upala u rijeku na sebi je imala i zimsku jaknu.

Zvezdana Alendarević, portparol CJB Prijedor, juče je potvrdila da su preduzete sve mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti nesretnog događaja.

-Istraga policije u kojoj su u prisustvu roditelja saslušavani i maloljetnici koji su bili u društvu s djevojkom potrajala je do kasnih popodnevnih sati – kazala nam je Alendarević.

Nisu uočeni tragovi

Nebojša Miljuš, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor kaže da su nakon dojave odmah izašli na teren.

–Jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom pretražila je lijevu i desnu obalu Sane. Potragu smo prekinuli dva sata kasnije, a potom se jutros (juče ujutro, op.a.) oko 8 sati ponovo vratili i nastavili potragu. Nismo uočili nikakve tragove, mada smo nizvodno pretražili rijeku sve do mosta u Cikotama – kaže Miljuš, pojasnivši da je rijeka kod splava duboka do 4 metra.

Dnevni avaz

Vezane vijesti:

MALOLJETNA PRIJEDORČANKA UPALA U SANU: POTRAGA I DALJE TRAJE

TRAJE POTRAGA ZA DJEVOJKOM KOJA JE UPALA U RIJEKU SANU – FOTO/VIDEO

DETALJI TRAGEDIJE U PRIJEDORU: KAKO JE DJEVOJKA UPALA U SANU? – FOTO/VIDEO

NASTAVLJENA POTRAGA ZA MLADOM PRIJEDORČANKOM KOJA JE NESTALA U RIJECI SANI – FOTO