Prvi svjedok Odbrane Milorada Radakovića izjavio je kako je optuženi došao u interventni vod Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Prijedoru krajem juna 1992. godine.

Svjedok Damir Ivanković je kazao da je u proljeće i ljeto 1992. bio pripadnik interventnog voda SJB-a u Prijedoru. On je objasnio su pripadnici interventnog voda većinom dužili automatsko naoružanje, ali ne i prigušivače. Kada bi išli u akciju, kako je rekao, koristili bi isključivo žuti i bijeli kombi.

Ivanković je naveo da je optuženi došao u interventni vod 25. ili 26. juna 1992. godine, na poziciju sanitetlije. Svjedok je ustvrdio da ne zna gdje je Radaković bio raspoređen prije interventnog voda.

“Ja znam da je Radaković u vojsci bio sanitetlija. (…) Kada je došao kod nas, data mu je ta funkcija. Nosio je prvu pomoć”, rekao je svjedok.

Milorad Radaković i Goran Pejić su optuženi da su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove (opština Prijedor). Jedan od optuženih je u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana.

Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava SJB-a, dok se za Pejića navodi da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Ivanković je kazao da nije poznavao porodicu Ećimović i kako je poslije čuo da su ubijeni. Ivanković je ranije osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistava na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Na suđenju je svjedočio i Željko Radinović, nekadašnji pripadnik ratne stanice milicije u Tukovima (opština Prijedor), koji je kazao da je dežurao na punktu na izlazu iz Tukova prema Sanskom Mostu.

On je istakao da je optuženi bio pripadnik u ratnoj stanici milicije u maju i junu 1992. godine.

“Ne sjećam se da je dežurao. Samo je dolazio i odlazio kada je vršio obilazak”, naveo je svjedok, govoreći o aktivnostima na punktu.

Radinović je pojasnio da je nakon napada na Prijedor 30. maja 1992. godine došlo do “reorganizacije” i odlaska ljudi, te da je optuženi pred kraj juna napustio rezervni sastav milicije. Svjedok nije znao gdje je optuženi otišao.

Za porodicu Ećimović je kazao da su stanovali iznad njegove kuće, te da je čuo da su ubijeni. Dodao je da mu je otac jedne prilike “možda nakon rata” ispričao da su naišla dva do tri nepoznata momka i pitali ga da li je nešto čuo i vidio, što je otac negirao.

Na pitanje Vijeća gdje je otac bio na kada su naišle te osobe, svjedok je ogdovorio “valjda na punktu” i da “on to nije htio govoriti”.

Suđenje će se nastaviti 21. februara kada bi Radaković trebalo da svjedoči u svoju korist.

BIRN