„Sve ću ovo bataliti, kilometre prevaliti ,vraćam se u rodni kraj, u moj zavičaj…“.

To je samo jedan dio od mnogobrojnih pjesama koje su se u subotu uveče redale jedna za drugom u društvenom domu u Koprivnoj, mjesnoj zajednici Oštre Luke.

Najraspjevaniji je bio mlađani Branislav Štrbac iz Donjih Petrovića opština Krupa na Uni koji je svojim glasom oduševio mnoge starije kolege pjevače koji su ljubomornim pjevanjem bezuspješno pokušavali da preglasaju ovog mladog kapača i jednog od dobrih amaterskih vokala krajiške pjesme.

Već tradicionalno zadnja subota u mjesecu januara “rezervisana” je za kapanje u Koprivnoj, pa su se ljubitelji ove drevne igre sakupili u prostoru društvenog doma ove male oštrolučke zajednice kako bi pokazali da je običaj i tradicija najvažnija karika društva i čovjeka.

-Ovo nam je jedino ostalo da sačuvamo od zaborava. To smo evo devetu godinu za redom uspjeli, naročito jer je sve više omladine ovdje na kapanju – istakao je organizator Draško Kantar, koji se zahvalio opštini Oštra Luka jer ni ovoga puta njihova novčana pomoć nije izostala.

Mještanin Koprivne, Predojević Nedeljko, u izjavi za naš portal rekao je da je presrećan i zadovoljan odazivom kapača na ovu drevnu manifestaciju.

-Želimo da podmladak krene našim putevima. Ekipa “Zmajevi” iz Koprivne to već pokazuju i ja sam na njih i na svaku mladu ekipu ponosan – dodao je Predojević.

Miladin Radulović, gimnazijalac iz Donjih Petrovića sa zadovoljstvom nam je opisao svoj dolazak i učešće na kapanju.

-Volim druženje sa starijima. Nije važna pobjeda, već učestvovanje. Ja sam srećan što sam večeras ovdje i ovo kapanje i druženje moraju da budu važnije i od kafane i od facebook-a jer na takav način pokazaćemo da nam je stalo do naše tradicije i običaja, pa ako to ne čuvamo, onda ne možemo pokazati ni “pečat” ljudstva, odnosno čovjeka – poučno nam kazuje Radulović.

Na tradicionalnom kapanju u Koprivnoj učestvovala je 21 ekipa koje su došle sa područja grada Prijedora i opština Oštra Luka, Krupa na Uni i Novi Grad.

Kako stari kapači kažu “patki” i nije bilo toliko jer su to većinom dobro uigrane i uvježbane ekipe.

Primjer tome je “gusta” borba između dvije ekipe koje su i bile najborbenije u kapanju, a to su “Mlaka Rijeka” iz Donjih Petrovića i “Grmečki Zmajevi” iz Budimlić Japre koji su i odnijeli titulu pobjednika i srećni sa peharom nakon skoro 12-satne borbe otišli svojim kućama.

Drugo mjesto pripalo je ekipi “Tisova” iz Tisove kod Gornje Ravske.

Druženje, pjesma, gromoglasni urlici za “patku”…

To se zove kapanje.

To je život, tradicija, običaj…

To su Grmečlije koji svoja prela ne ograničavaju sa vremenom i to je put čovjeka koji gradi svoje temelje života na kulturi i tradiciji.

Krajišnici opet savijaju svoje gnijezdo za 7 dana, u Budimlić Japri, kraljici Grmeča.

Jer, zna se, prvu subotu februara mjeseca svaki Krajišnik pamti zato što je rezervisana, za kapanje u Japri.

Tekst i foto – Mladen Karan/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com