Saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom na području Prijedora u posljednje tri godine dvostruko je manje.

U policiji kažu da su represivne mjere koje prijedorska policija kontinuirano provodi prema vozačima koji ne poštuju saobraćajne propise dale rezultate.

Iz Centra javne bezbjednosti i ovih dana apeluju na vozače, da zbog poledice i otežanih uslova vožnje, smanje brzinu kretanja vozila, i da ne voze pod dejstvom alkohola.

Јelena Borisević aktivan je vozač osam godina i do sada nije učestvovala u saobraćajnim nesrećama. Razlog za to je, kaže, činjenica da poštuje sve saobraćajne propise.

– Poštujem sve saobraćajne znake, naravno pješačke prelaze, ograničenja brzine, dozvoljen parking, priča Јelena.

Dobrog vozača, kaže, čini “kultura u saobraćaju”. Dodaje da nigde ne teba žuriti, te da pet minuta manje-više ništa ne znači.

A svijest o “saobraćajnoj kulturi” kod Prijedorčana sve je izraženija. Primijetila je to najugroženija grupa učesnika u saobraćaju – pješaci.

– U zadnjih par godina mislim da se pješačka prava poštuju, da su vozači ipak po mom mišljenju savjesni. Naravno, izuzetaka ima, primijetio sam i to, a griješe i pješaci nekad, čini mi se da agresivno nastupaju na pješačku zonu, kaže Ranko Pavić.

Da se saobraćajni propisi poštuju u sve većoj mjeri potvrdila je i statistika prijedorskog Centra javne bezbjednosti. U protekle tri godine primjetno je smanjenje broja saobraćajnih nesreća sa najtežom posljedicom – smrtnim ishodom.

– Svake godine smo imali smanjenje broja saobraćajnih nesreća, dakle, 2013.- 22 nezgode, 2014. -18, 2015.- 15 saobraćajnih nezgoda, i 2016. bilo je 10 saobraćajnih nezgoda, dakle taj broj je duplo smanjen u posljednje tri godine, precizirao je Dalibor Ivanić, načelnik CЈB Prijedor.

Novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja donijeće još veće kazne za nesavjesne vozače, što će dodatno uticati na smanjenje broja saobraćajnih prekršaja, kažu u Policiji.

RTRS