rtrs-novotvorene-radnjeOd početka godine do danas, u Prijedoru je zabilježen pozitivan rast otvaranja preduzetničkih radnji u odnosu na broj odjavljenih. Broj prijavljenih radnji je veći za 87.

Samir Alihodžić se obućarskim zanatom bavi skoro tri decenije. Iako je danas sve skuplje, od troškova materijala, do obaveza prema državi, on se ne žali.

– Јa sam svojim poslom zadovoljan. Živim od njega još od 1988. godine i to solidno. Ne možeš se obogatiti od ovoga posla, ali možeš da živiš dobro. Meni je to sasvim dovoljno – priča Alihodžić.

Tržni centri najveća su konkurencija manjim radnjama. Ipak, trgovci ne odustaju. Naprotiv, i dalje su optimistični, jer kažu svaka roba ima svoga kupca.

Trgovac Stojan Mandić uvjeren je da će i manje radnje opstati i biti konkurentne velikim centrima.

Od prvog januara do danas registrovana je 221 radnja i to trgovačka, zanatska i ugostiteljska. Istovremeno su odjavljene 134 radnje.

Zinajida Hošić, načelnica Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Prijedora, kaže da kada se u posmatranom periodu uporedi broj prijavljenih preduzetničkih radnji i broj odjavljenih, da je vidljivo da je više za 87 novootvorenih radnji.

U gradskoj upravu ističu da pozitivnom trendu doprinose i podsticaji za preduzetničke radnje, koje lokalna zajednica izdvaja na godišnjem nivou.

RTRS