srna-posthumna-odlikovanja-za-borce-1Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić uručio je danas u Prijedoru odlikovanja porodicama 19 poginulih boraca koje je Medaljom zasluga za narod odlikovao predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Savčić je tom prilikom rekao da nisu svi zadovoljni statusom porodica poginulih boraca i ostalih boračkih kategorija i da je trenutno najizraženiji problem nezaposlenost djece poginulih boraca.

“Istina, država ih je iškolovala, ali ostao je završni, ključni korak koji se mora dovesti do kraja – da se onima koji su se vrijedno školovali obezbijede uslovi da dođu do radnog mjesta, postanu svoji ljudi, stvaraju porodice i budu što korisniji članovi društva”, istakao je Savčić.

On je naveo da je čin odlikovanja porodicama poginulih boraca znak da Republika Srpska i narod nisu zaboravili svoje poginule borce, te da ovaj oblik društvenog priznanja u srpskoj istoriji i tradiciji ima vrlo veliko značenje, jer su Srbi uvijek sa ponosom primali pogotovo vojnička priznanja.

srna-posthumna-odlikovanja-za-borce-2“Republika nije u mogućnosti da se svima u isto vrijeme oduži i pokaže da nisu zaboravljene žrtve koje su date u posljednjem ratu jer ne postoji dovoljno sredstava da se to uradi odjednom. Zato se BORS zalaže da svake godine povodom Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske, posthumno bude odlikovan određen broj boraca. Nastojimo da ispoštujemo jedini kriterijum za koji smo se opredijelili, a to je hronologija stradanja”, naveo je Savčić.

On je dodao da su u praćenju tog kriterijuma moguće greške u evidenciji, ali da one nisu namjerne i da ovdje ne smije biti protekcije.

Gordana Torbica, supruga poginulog borca, zahvalila je za odlikovanja u ime porodica koje su ih danas primile i izrazila nadu da će odlikovanja što prije biti uručena i porodicama ostalih poginulih boraca.

“Nadam se da će Vlada Republike Srpske što prije riješiti i ostale probleme, a na prvom mjestu zapošljavanje djece poginulih boraca i stambeno zbrinjavanje”, dodala je Torbica.

srna-posthumna-odlikovanja-za-borce-3Odlikovanja u Prijedoru danas su primile porodice 19 poginulih boraca, od kojih 10 iz Prijedora, osam iz Novog Grada i jedan iz Oštre Luke.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, a na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske, predsjednik Republike Milorad Dodik je odlikovao 250 boraca Medaljom zasluga za narod.

Iz dvije prijedorske brigade – Pete kozarske i 43. motorizovane, poginula su 574 borca i pripadnika MUP-a Republike Srpske, a porodice 364 poginula borca poslije rata su se nastanile u Prijedoru.

Za 24 borca posthumna odlikovanja uručena su 21. septembra prošle godine.

SRNA – EuroBlic

blic-posthumna-odlikovanja-1 blic-posthumna-odlikovanja-2