udruzenje-neven-upoznajte-nas-3Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama „Neven“ je nevladina organizacija koja pruža pomoć i podršku djeci i odraslima sa umanjenim intelektualnim sposobnostima i njihovim roditeljima.

Osnovano je 1988. godine pod imenom Udruženje za pomoć mentalno retardiranim licima.

Tokom godina su uslijedile promjene, kako imena, tako i Statuta, koje su usklađene sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Republike Srpske, te potrebama članova.

Udruženje trenutno broji 324 člana.

Misija „Nevena“ je poboljšanje kvaliteta života djece i odraslih sa umanjenim intelektualnim sposobnostima, dok je vizija oganizacije potpuna socijalna uključenost djece i odraslih sa umanjenim intelektualnim sposobnostima u društvenu zajednicu.

udruzenje-neven-upoznajte-nas-1Ciljna grupa Udruženja su djeca i odrasli sa umanjenim intelektualnim sposobnostima, te njihove porodice.

Zahvaljujući Gradskoj upravi Prijedora i njihovom projektu koji je podržan od strane UNDP-a, Udruženje „Neven“ koristi prostor u naselju Pećani koji se sastoji od dvije radne prostorije, kancelarije, kuhinje i sanitarnog čvora.

Prema riječima članova, nove prostorije mnogo znače ovoj populaciji stanovništva, kako djeci i odraslima sa umanjenim intelektualnim sposobnostima, tako i njihovim roditeljima.

U okviru „Nevena“ djeluje Dnevni boravak za djecu i omladinu sa umanjenim intelektualnim sposobnostima koji radi svaki dan od 8 do 16 časova sa ciljem njihovog osnaživanja, razvijanja funkcionalnih sposobnosti, socijalizacije i potpune socijalne inkluzije.

udruzenje-neven-upoznajte-nas-2Njihovi roditelji su u mogućnosti da dio dana posvete drugim obavezama, a pruža im se stručna pomoć i podrška u ostvarivanju prava za njihovu djecu.

Udruženje „Neven“ Prijedor se finansira iz sredstava grada Prijedora i kroz druga donatorska sredstva.

Sarađuje sa institucijama na nivou grada kao i Nevladinim organizacijama koje svojim djelovanjem doprinose ostvarivanju ciljeva rada Udruženja.

Udruženje je redovan učesnik mnogih manifestacija na području grada, među kojima se izdvajaju Zlatne ruke Potkozarja, Veče domaće kuhinje, Dani zime na Kozari, Kulturno ljeto.

Tokom njihovog trajanja djeca i odrasli sa umanjenim intelektualnim sposobnostima, zajedno sa svojim roditeljima, na sebi svojstven način pokazuju šta znaju i koje su njihove mogućnosti.

udruzenje-neven-upoznajte-nas-4Prema riječima Vesne Berić, predsjednice Udruženja, djeca i odrasli sa umanjenim intelektualnim sposobnostima, ali i njihovi roditelji, nalaze se na marginama društva, uskraćena su im njihova prava i veoma često su žrtve diskriminacije.

-Kada su u pitanju naši članovi, najveće probleme imamo po pitanju školstva, zdravstva, zapošljavanja. Iako je u Republici Srpskoj uvedena inkluzivna nastava, brojni su slučajevi da se djeci uskraćuje pravo na obrazovanje u „normalnim“ Osnovnim i Srednjim školama, već se ona upućuju u Specijalne škole. Pri tome, prije svega mislim na djecu koja imaju manji stepen intelektualnih poteškoća i koja uglavnom mogu da prate nastavu – kaže Berićeva.

Ona ističe da i dio roditelja, članova Udruženja, svjesno ili nesvjesno, „snosi“ dio krivice za diskriminaciju kojoj su izložena djeca.

udruzenje-neven-upoznajte-nas-5-S obzirom da među našim članovima ima porodica koje su u teškom socijalnom položaju u današnjoj ekonomskoj situaciji, mnogi od njih idu „linijom manjeg otpora“. Umjesto da svoju djecu šalju u Osnovne ili Srednje škole kako bi postali ravnopravni sa ostalima, oni ih vode u Centar „Sunce“ jer djeca tamo, između ostalog, imaju obezbijeđen prevoz do škole i redovan obrok, koji možda nemaju kod kuće – dodaje Berićeva.

Djeca i odrasli sa umanjenim intelektualnim sposobnostima i njihovi roditelji vrlo često se susreću sa predrasudama jer društvo nije posvetilo dovoljno pažnje edukaciji građana.

-Imali smo situacija gdje naši članovi pohađaju redovnu nastavu ili čak dobiju posao u struci u kojoj su se školovali. Međutim, onoga trenutka kada djeca u razredu ili radne kolege dobiju informaciju da se radi o osobi sa umanjenim intelektualnim sposobnostima ili nekome ko je završio Specijalnu školu, mnogo toga se mijenja. Počinju „drugačiji“ pogledi, zadirkivanja, omalovažavanja. To je ono što želimo da promijenimo u našem društvu – kaže predsjednica „Nevena“.

udruzenje-neven-upoznajte-nas-6Ona ističe da iz ličnog iskustva može potvrditi da su prisutni i problemi u zdravstvu vezani za djecu i odrasle sa umanjenim intelektualnim sposobnostima i njihove roditelje.

Dodaje da je osnovni cilj Udruženja u narednom periodu podizanje svijesti građana da se smanji diskriminacija članova.

Realizacijom određenih projekata te redovnim aktivnostima, Udruženje nastoji da upozna društvenu zajednicu sa osnovnim problemima sa kojima se susreće.

-Treba nam podrška društvene zajednice jer samo udruženi možemo da pomjerimo stvari sa „mrtve tačke“. Moramo osnažiti i informisati roditelje djece sa posebnim potrebama. Moramo podići svijest javnosti o populaciji djece sa posebnim potrebama i diskriminaciji kojoj su izloženi. Kroz učešće u brojnim aktivnostima u Prijedoru a i šire, članovi „Nevena“ žele da pokažu da su ravnopravni članovi društva i da zaslužuju jednaka prava i tretman kao i svi ostali građani – ističe Berićeva.

Ovaj članak objavljen je u okviru programa “Jednakost za sve: Koalicija organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije” kroz Program grantova u okviru kojeg Udruženje „Neven“ provodi projekat „Različiti a jednaki“. Projekat finansiraju USAID i Fond otvoreno društvo BiH.

Autori ove publikacije su odgovorni za njen sadržaj i stavovi koji su u njoj izneseni ne odražavaju stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Tekst i foto – Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama “Neven”/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

udruzenje-neven-upoznajte-nas-7 udruzenje-neven-upoznajte-nas-8 udruzenje-neven-upoznajte-nas-9 udruzenje-neven-upoznajte-nas-10 novosti-neven rtrs-neven rtvpd-neven rtvpd-neven