np kozara (1)Krajiška ljepotica Kozara zimsku sezonu dočekuje spremno i sa brojnim novitetima. Od ove sezone, Kozara nema samo skijašku stazu već će od sada nositi zvanični naziv “Skijalište” jer su ispunjeni svi uslovi.

Nakon dugogodišnjeg iščekivanja izgradnje treće staze, ljubitelji zimskih sportova u predstojećoj sezoni konačno će moći da uživaju u njoj, a kapaciteti su povećani zahvaljujući i novom ski – liftu.

Iako im u ovoj godini vrijeme nije išlo naruku, rukovodstvo Nacionalnog parka očekuje obaranje prošlogodišnjeg rekorda i broj posjeta od 95 hiljada.

Krajiška ljepotica privlači brojne turiste. Neki pređu i na hiljade kilometara kako bi posjetili mjesto od istorijskog značaja za srpski narod, dok drugi uživaju u bogatoj turističkoj ponudi uz igru i zabavu.

Saša Obradović došao je iz Berlina da, kako kaže, vidi spomenike iz Drugog svjetskog rata i dodaje da će možda doći i sljedeće godine.

kozara-nova-ski-staza-1Mala Teodora Grabež iz Prijedora kaže da dolazi sa mamom i tatom da se igra i da vidi “šta još ima i šta su uradile čike ili tete.”

A oni koji su odgovorni za Nacionalni park Kozara, ne sjede skrštenih ruku. Završena je trim staza za odrasle, a ni zimska sezona neće proći bez noviteta. Pored postojećih staza u toku je izgradnja i nove.

Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka Kozara, naglašava da će za ovu zimu biti završena još jedna staza za odrasle.

kozara-nova-ski-staza-2– Ona je nešto duža od ove postojeće i biće na oko 850 metara, kaže Romčević.

Projekat se realizuje uz finansijska sredstva Planinarsko – skijaškog društva “Ljubijski rudar”, u saradnji sa Nacionalnim parkom Kozara, ali i uz veliku pomoć donatora.

– Јedino što smo morali intervenisati je nabavka ski – lifta i tu smo morali se zadužimo jednim kreditom kod banke, da taj problem riješimo, pojašnjava Božo Grbić, predsjednik Planinarsko – skijaškog društva “Ljubijski rudar” iz Prijedora.

Zahvaljujući novoj stazi i skijaškom liftu, kapaciteti skijališta su povećani, tako da će u predstojećoj sezoni, na skijaškim stazama krajiške ljepotice, u jednom satu, moći uživatiti čak 2.100 skijaša.

RTRS

kozara-nova-ski-staza-3