capital-djokicVlada RS će najdalje za dvije sedmice ponovo razmatrati odluku o prodaji državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“. Zasad ne vidim nikakave smetnje da idemo sa prodajom akcija rudnika, rekao je u intervjuu za CAPITAL ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić

CAPITAL: Da li je završena izmjena aneksa sa kompanijom „Comsar energy“ kojima se Vlada obavezala na brojne ustupke ovoj kompaniiji, a na sebe preuzela velike obaveze, među kojima i one koje nisu u njenoj nadležnosti?

ĐOKIĆ: Ta aktivnost je u toku i ona se sprovodi na bazi maksimalno otvorene, ali vrlo stručne pravne rasprave. U svakom slučaju, želimo da aneksima obezbijedimo efikasnost ovog projekta, da zaštitimo i Republiku Srpsku, ali i koncesionara koji je već do sada mnogo investirao u ovaj projekat. Još uvijek ne mogu govoriti o konkretnim stvarima koje će biti izmjenjene niti kada će to biti završeno.

CAPITAL: Odluka o privatizaciji državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“ dva puta je povučena sa dnevnog reda Narodne skupštine RS. Hoće li Vlada ponovo donijeti odluku o privatizaciji rudnika?

rzr ljubijaĐOKIĆ: Ranije sam najavio da ćemo poslije izbora ponovo uputiti u skupštinsku proceduru odluku o privatizaciji i to ćemo i učiniti. Imaćemo dodatne konsultacije unutar Vlade, kako to inače činimo po svim važnim pitanjima, a ovo je jedno od posebno bitnih pitanja za RS. Nadam se da ćemo najduže za dvije sedmice imati ovo pitanje na stolu, razmatraćemo ga i zauzeti stav. Zasad ne vidim nikakave smetnje da idemo sa prodajom akcija RŽR „Ljubija“.

CAPITAL: Da li je u međuvremenu stigla još neka ponuda za ovaj rudnik?

ĐOKIĆ: Nemamo više ponuda. Imamo dvije koje su bile i ranije i to od „Israeli Investment Group“ i „Arcelor Mitalla“.

rudnikCAPITAL: Kako komentarišete poslovanje „Elektroprivrede RS“ koja je u prošloj godini, po nalazu revizije, ostvarila gubitak od 159 miliona KM?

ĐOKIĆ: Mi treba da razmatramo šestomjesečni izvještaj o poslovanju „Elektroprivrede RS“ u ovoj godini. Na sva pitanja o poslovanju ERS, uslovima u kojima posluju i negativnim i pozitivnim faktorima koji na to utiču treba da odgovori rukovodstvo tog preduzeća. Nakon što oni obave analizu svog poslovanja, onda će ta pitanja razmatrati i Vlada RS.

CAPITAL: Na koji način će biti reorganizovana “Elektroprivreda RS”?

ĐOKIĆ: Reogranizacija ERS je moguća samo kroz donošenje novog zakona o električnoj energiji koji je u pripremi.

CAPITAL: Preduzeće „HES Vrbas“ pokrenulo je 100 miliona maraka „težak“ arbitražni postupak protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu zbog toga što je Vlada RS raskinula sa njima ugovor o koncesiji za izgradnju hidroenergetskog sistema na Vrbasu. Kakav je odgovor Vlade RS?

ĐOKIĆ: Oni su se opredjelili za arbitražu, a mi ćemo sa naše strane preduzeti sve mjere kako bi se pripremili za taj spor. Pravni tim se već bavi tim pitanjem i naravno da će u svemu tome hidroelektrana „Bočac“ imati posebnu važnost.

CAPITAL: Bivši predsjednik Uprave „Alumine“ Mile Matić optužio Vas je da ste vršili pritisak na njega da podnese ostavku na tu funkciju. Da li je to tačno?

ĐOKIĆ: Dobro bi bilo da gospodin Matić saopšti sve ono o čemu smo razgovarali u vezi sa promjenama koje su trebale da se dese u „Alumini“. Ako on smatra da je razgovor sa predsjednikom Republike Srpske, premijerom RS, sa ministrom industrije i sa gradonačelnikom Zvornika pritisak na njega, a ne pokušaj da svi zajedno pronađemo najbolje rješenje onda je on u velikoj zabludi.

Capital.ba