nedeljko-lajsic-2U Svodni kod Novog Grada premijerno je prikazan dokumentarni film Prijedorčanina Nedeljka Lajšića “Kad klasje pozlati” koji prikazuje običaje iz prošlog vijeka o žetvi i vršidbi.

Film je urađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, a materijal je snimljen u Petkovcu i Svodni, novogradskim naseljima, tokom manifestacije “Krajiška žetva i vršidba” održane 10. jula u sklopu obilježavanja Petrovdana – Dana opštine Novi Grad.

“Film traje 25 minuta i televizijsko prikazivanje slijedi u oktobru”, rekao je Lajšić Srni.

On kaže da je u snimanju učestvovalo oko 40 statista iz sela Petkovac, Prusci, Ahmetovci i Svodna koji su nesebečno pomogli, posebno Gojko Knežević koji je osmislio manifestaciju “Krajiška žetva i vršidba”.

“Film je prikaz običaja iz 60-ih godina prošlog vijeka i većini mladih ovo će biti jedina prilika da vide kako se u to doba radilo, a podsjeća i na zajedništvo koje je nekad vladalo, pa se na žetvi i vršidbi okupljalo 30-40 ljudi, što se sad ne dešava”, rekao je Lajšić.

nedeljko-lajsic-1On je naveo da su pomoć pružili montažer Zoran Babić, ton majstor Duško Mandić, asistent snimatelja Nenad Marjanović i urednik dokumentranog programa RTRS-a Branko Lazić.

Lajšiću je ovo 18. dokumentarni film u samostalnoj režiji, a dva su rađena u produkciji RTRS-a.

On je rekao da je završnoj fazi njegov dokumentarni film o majoru Milanu Tepiću “Nebo nad Bjelovarom”.

SRNA
Foto – privatna arhiva/Boris Kovačević