vece-nacionalnih-manjina-2016-1U Prijedoru je večeras održana tradicionalna manifestacija “Veče nacionalnih manjina”, koja ja okupila članove udruženja Čeha, Roma, Ukrajinaca i Slovenaca.

Članovi ovih udruženja su 12. put bili u prilici da razmjene iskustva o tome kako da poboljšaju položaj pripadnika svojih naroda u lokalnoj zajednici u kojoj žive i dijele sudbinu ostalih njenih stanovnika.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover rekao je da je ova manifestacija još jedan pokazatelj suživota u Prijedoru.

“Nacionalne manjine su najveći ambasador Prijedora i gdje god dođu predstavljaju svoj grad, budući da u njemu imaju ravnopravan položaj sa svim ostalim građanima”, rekao je Rover.

vece-nacionalnih-manjina-2016-2Ovoj manifestaciji prisustvovao je i vođa konzularne kancelarije Ambasade Slovenije u Banjaluci Marijan Ristić, koji je pozdravio nastojanje Udruženja Slovenaca “Lipa” da očuvaju tradiciju svog naroda i da se Slovenci sjećaju svog jezika i nacionalnosti.

“Drago mi je da se nacionalne manjine ovako okupljaju i čuvaju svoju tradiciju”, istakao je Ristić.

Učesnike ove manifestacije pozdravio je i zamjenik gradonačelnika Milenko Đaković, koji je istakao da grad Prijedor od samog početka podržava ovu manifestaciju.

“Ono što je važno da predstavnici ovih udruženja povezuju naš grad sa sredinama odakle dolaze i to povezivanje je ne samo na polju kulture, već sve više i na polju ekonomije”, rekao je Đaković.

vece-nacionalnih-manjina-2016-3Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti LJiljana Babić rekla je da je lokalna vlast ponosna na činjenicu da je Prijedor grad različitosti.

“Gradska uprava podržava udruženja nacionalnih manjina u njihovom nastojanju da očuvaju vjeru, tradiciju, kulturu i jezik svog naroda, ali i da zajedno sa nama grade Prijedor”, rekla je Babićeva.

Ona je istakla da su Prijedor prepoznali i međunarodni donatori, s obzirom da su realizaciju projekta “Ukrajinska nacionalna manjina u gradu Prijedoru” finansirao Savjet Evrope i EU u okviru zajedničkog projekta “Promovisanje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoističnoj Evropi”.

Babićeva je izrazila nadu da tradicija okupljanja nacionalnih manjina neće biti prekinuta, te podsjetila da je Prijedor jedna od prvih lokalnih zajednica koja je za nacionalne manjine još prije desetak godina izdvojila posebnu stavku u budžetu koja je ove godine iznosila 30.000 KM.

Tekst – SRNA
Foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

vece-nacionalnih-manjina-2016-4 vece-nacionalnih-manjina-2016-5