rtrs-planinari-sveta goraPlaninari iz Republike Srpske vratili su se sa ekspedicije “Atos 2016“.

U okviru ove desetodnevne ekspedicije, koju je organizovao Planinarski savez RS, posjetili su pravoslavne manastire na Svetoj Gori i popeli se na vrh ovog svetog mjesta.

Vođa uspona Prijedorčanin Ljubiša Aramanda rekao je da su planinari iz RS na usponima ka Svetoj Gori nailazili na mnoge prepreke, koje je većina planinara savladala. Uprkos ogromnoj želji da se savlada vrh ovog svetog mjesta, neki planinari su bili primorani da odustanu.

Desetodnevnom ekspedicijom planinari su obišli Srbiju, Bugarsku, Grčku, Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru. Šezdeseti rođendan planinar Vlado Starčević iz Omarske pamtiće još dugo jer ga je dočekao na poslednjem odredištu ekspedicije koja se završila na Ostrogu. Iako nije bolo lako, ovaj iskusni planinar uspješno je završio ekspediciju “Atos 2016”.

Na samom Atosu hladno je bilo, možda čak negdje oko -5, a naveče smo se vratili u Uranopolis gdje nam je temperatura bila čak preko 30 tako da smo imali skoro sva četiri godišnja doba.

Treći vrh balkana – Vihren, Atos na Svetoj Gori, a zatim i vrh Kajmakčalana osvojeni su usponi ovogdišnjeg izleta planinara, a za sljedeću godinu planinari Srpske najavljuju odlazak u Rusiju.

RTRS