cjbpdSlučajevi u kojima su žrtve ubistva djeca svaki put šokira sve, ali i ponovo postavi pitanje zašto niko to nije spriječio ili se bar potrudio da do tragedije ne dođe.

U većini dosadašnjih slučajeva pokazalo se da su se ta svirepa i bezdušna ubistva događala u porodicama u kojima vladaju nesređeni odnosi, gdje se živi poprilično primitivno, oskudno i siromašno. Većini takvih porodica je zajedničko da su bili poznati raznim nadležnim institucijama.

Ovu tezu potvrđuje i zadnji slučaj ubistva dvogodišnjeg Lazara Rebića iz Zvornika. Njega i njegovog brata majka je napustila, otac koji mukotrpno radi nije mogao da se brine o njima, pa je djecu poverio punici koja zbog bolesti nije mogla da se stara o unucima. Tako su djeca na kraju završili kod ujaka i ujne koji, kako su nakon tragedije pričale komšije, vole da popiju.

blic-ubistva djece (1)– Sve dok se tragedija ne dogodi, komšije i poznanici takve ljude vide kao mirne, kućevne. Ipak, njihov poremećaj ponašanja i ličnosti nije bio upadljiv, pa nije čudo da se ljudi iznenade zašto se nešto dogodilo – objašnjava psihilog Aleksandar Milić.

Još se prepričava i slučaj iz okoline Doboja koji je otkriven krajem januara. Tada je uhapšena Vojkana Bogojević (53) zbog sumnje da je ubila dvoje novorođene unučadi koje je rodila njena mentalno zaostala ćerka Sanja. Djevojka je troje djece, dobijenu sa različitim muškarcima, rodila od 2011. do 2015. godine. Za ubistvo dvije je osumnjičena baba, dok je trećoj bebi, čije tijelo nije pronađeno, presudila majka.

Tek kada je slučaj otkriven počele su da pristižu informacije kako je ova porodica mentalno zaostalu ćerku podvodila i uzimala novac.

– Ovakva bezdušna ubistva su nam zajednična sramota, kompletne društvene zajednice. Poučeni ovakvim slučajevima imamo dovoljno razloga i argumenata da posvetimo pažnju mentalnom zdravlju, da vidimo šta su faktori, pružimo pomoć i spriječimo ovakve ishode. Mi nemamo dovoljnih istraživanja o poremećaju ponašanja i mentalnog zdravlja ljudi, iako imamo toliko pojedinačnih slučajeva. Ne smijemo da očekujemo neki novi slučaj – upozorava Milić.

blic-ubistva djece (2)Ubistva u porodici teška su jer se događaju u okruženju u kojem bi, po pravilu, trebalo da vlada ljubav i jer je žrtva uvek bliska počiniocu.

– Ove ubice vide kratkovido što dokazuje to da nakon ubistva tijela skrivaju ili zakopaju. Očigledno govorimo o manjku intelekta – ističu stručnjaci.

Dijete zamotala u kesu i bacila

U decembru prošle godine žena iz Prijedora osumnjičena je da je ubila bebu i tijelo bacila u šumu na području Krupe na Uni. Prije toga je novorođenče udarila u glavu, a svom maloletnom djetetu naredila da tijelo baci.

Za slučaj se saznalo kada je otišla na pregled zbog obilnog krvarenja, a ginekolog ustanovio da je nedavno rodila.

Ubio ćerku pred svadbu

U avgustu 2014. Čedo Jovović (63) iz mesta Gornje Mladice u Istočnoj Ilidži iz pištolja je ubio ćerku Biljanu (41), a onda sebe.

Pravi motiv nikada nije otkriven, ali poznanici su tada ispričali da se on protivio njenom vjenčanju.

Blic.rs

cedomorstvo-beba zakopana kraj rjecice