pd klekovaca-mars-karanNa poziv OO SUBNOR-a Prijedor Planinarsko društvo “Klekovača” organizuje u subotu, 3. septembra 2016. dodine planinarski marš “Tragom Karanskog partizanskog bataljona” povodom 75 godina od formiranja ove partizanske jedinice.

Marš će se odvijati na relaciji Knežica – Karan u dužini od 9 km.

Program marša:
1. 11h – polazak autobusom ispred sportske dvorane “Mladost” u Prijedoru;
2. 11:30 – dolazak u Knežicu i početak marša;
3. 14-14:30 – dolazak na Karan (404 m);
4. 15h – polaganje vijenaca na spomen obilježje;
5. 15:30 – ručak za sve učesnike marša;
6. 16h – polazak autobusom prema Prijedoru;
7. 16:30 – dolazak u Prijedor.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, ranac, štapovi za hodanje, hrana, voda, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći, foto-aparat.
Karanski bataljon dao je 15 narodnih heroja i jednog generala, a ratovao je na teritoriji skoro svih jugoslovenskih republika izuzev Makedonije. U blizini spomen obilježja nalazi se dobro očuvana zemunica iz II Svjetskog rata u kojoj je bila smještena Karanska partizanska bolnica.

Staza kojom ćemo se kretati nije teška i pogodna je za sve uzraste obilaznika. Od Knežice idemo preko Donje Jutrogošte, Planinice, Krive Rijeke i uspinjemo se na Karan.

U selu Kriva Rijeka obićićemo arheološko nalazište, tj. ostatke manastira Đurđevac koji datira još od IV vijeka. Pretpostavlja se da je manastir prvi put srušen 1538. godine u turskoj najezdi, te da je kasnije obnovljen, ali da je konačni krah doživio krajem XVIII vijeka za vrijeme dubičkih ratova između Austrije i Turske.

Prijave za učešće na akciji izvršiti na tel. 065/440-150 (Marko Sarić) do petka, 2.09.2016. godine. Samo oni koji se prijave obezbjeđuju mjesto u autobusu.

Prevoz je besplatan.
Prijavljeni učesnici stazu obilaze na sopstvenu odgovornost!
Srdačan planinarski pozdrav!

PD Klekovača Prijedor