cvijeticAnsambl Pozorišta Prijedor pojaviće se u novoj predstavi čiju režiju potpisuje glumac i reditelj iz ovog teatra Darko Cvijetić.

U komadu igraju Jelena Seksen, Mirela Predojević, Sabina Halilović, Zorica Jojić, Zlata Kogelnik, Tatjana Binjaš, Rade Stupar i dječak Miloš Romčević.

Cvijetićev autorski projekat je peta predstava u 61. sezoni prijedorskog teatra.

– Komad će vjerovatno biti naslovljen “Feničanke” po motivima Euripidove tragedije, s tim što je to nama samo polazište za predstavu – kaže Cvijetić.

Dodaje da rad na ovoj predstavi zahtijeva posvećenost glumaca i svih ljudi koji su uključeni u projekat.

– Sve članice ansambla imaće po jedan monolog od 10 minuta, a oni će činiti jednu cjelinu. Njihove priče su ovdašnje i sadašnje, ali govore i o sudbini žene još od antičkih vremena – ističe Cvijetić.

Naglašava da veoma dobro sarađuje sa glumačkim ansamblom.

– Prvo radim sa svakom glumicom pojedinačno, a tek onda ćemo sklapati slike. Rad je takav da se ne može precizirati kada će premijera predstave biti, jer jednostavno ne želim da zaustavim cijeli taj proces. Riječ je o mnogo segmenata koje treba uklopiti u jednu cjelinu – kazao je Cvijetić.

Čitav projekat je, kaže, nastao poslije godina izučavanja dramaturgije koja već dvadesetak godina vlada u evropskom teatru.

– Ovo je dramaturški pristup teatru na jedan potpuno drugačiji način, gdje samo pozorišni tekst ne mora biti uvijek predložak za predstavu, već se može ići iz potpuno suprotnog ugla, odnosno krenuti od pozorišne predstave prema piscu – objasnio je Cvijetić.
Glas Srpske
Foto – Igor Motl