srna-konferencija beba-ostra luka (1)U Oštroj Luci danas je održana prva ovogodišnja konferencija beba u Republici Srpskoj.

Robne nagrade dodijeljene su najmlađoj bebi, najstarijem djetetu i bebi sa najviše braće i sestara.

Najmlađa beba Emilija Stojnić danas ima 34 dana i prvo je dijete u porodici Stojnić. Rođena je sa zubićem.

“Progrizla je dudu i po tome smo primijetili da se nešto dešava. Primijetili smo zubić i zabrinuli smo se zbog toga. Odveli smo je ljekaru, a ljekar nam je rekao da nemamo razloga za brigu i da je to vrlo rijetka pojava, ali da se dešava”, kaže mama Ivana.

Nagradu za bebu sa najviše braće i sestara dobila je beba Adrijana Gajić koja ima i tri starija brata, a jedan od braće, Danilo, dobio je nagradu kao najstarije dijete na konferenciji beba, s obzirom na to da je gornja granica za učešće pet godina.

srna-konferencija beba-ostra luka (2)Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za porodicu Republike Srpske Bosiljka Bošnjak rekla je da ova manifestacija nastoji da ukaže na značaj roditeljstva koje predstavlja najljepšu, ali i najodogovorniju ulogu u životu.

“Na poziv Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske ove godine odazvalo se 26 lokalnih zajednica. Počinjemo danas u Oštroj Luci, a završavamo 3. jula u Ribniku”, rekla je Bošnjakova.

Zamjenik načelnika opštine Oštra Luka Dragan Mastikosa rekao je da se konferencija beba u ovoj opštini održava treći put i da joj je cilj da poveća natalitet.

“Teška je ekonomska situacija u Republici Srpskoj, ali mladima treba pružiti šansu. Treba adekvatne programe donijeti na republičkom nivou. Ekonomski faktor je najbitniji i treba povećati dječiji dodatak da se poboljša stabilnost porodice”, naveo je Mastikosa.

Prigodan program priredili su nastavnici i učenici Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Oštroj Luci.

U ovoj opštini od početka godine do danas rođeno je sedam beba.

SRNA

srna-konferencija beba-ostra luka (3) srna-konferencija beba-ostra luka (4) srna-konferencija beba-ostra luka (5)