srna-rudarsko geoloski forum (1)U Prijedoru je danas otvoren Drugi rudarsko-geološki forum u organizaciji Rudarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Saveza inženjera rudara i geologa Srpske.

Skup je otvorio dekan Rudarskog fakulteta Prijedor Vladimir Malbašić, koji je rekao da od foruma očekuje da definiše smjernice za razvoj geologije i rudarstva za bar narednih pet godina, te poželio okupljenima da sa ovog skupa ponesu što više informacija i volje za djelatnost kojom se bave.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković rekao je da nema prikladnijeg mjesta za održavanje ovog skupa nego što je Prijedor, budući da se ove godine obilježava 100 godina od početka industrijske proizvodnje željezne rude u LJubiji.

srna-rudarsko geoloski forum (2)“Očekujemo da će eksperti koje je forum okupio dodatno i kvalitetno uticati na oblasti rudarstva i geologije o kojima će u ova tri dana razgovarati”, dodao je Đaković.

Direktor Rudnika željezne rude “LJubija” Prijedor Stanko Vujković predstavio je istoriju rudarenja u Prijedoru i ulogu ovog preduzeća u društvenom razvoju prijedorske regije.

“Očekujemo i od ovog skupa da pruži odgovore na pitanja o budućnosti rudarstva ne samo ovog područja, nego i cijele Republike Srpske”, dodao je Vujković, a u ime prijedorskog “Arselor Mitala”, druge kompanije koja upravlja rudnicima u Prijedoru, učesnike je pozdravio tehnički direktor Duško Vlačina.

Forum, koji je okupio oko stotinu učesnika i izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije, održava se u hotelu “Prijedor” i predviđeno je da traje do petka, 17. juna.

SRNA