ndcNansen dijalog centar (NDC) Prijedor već četvrtu godinu zaredom realizuje aktivnosti sa dijasporom.

Cilj ovih aktivnosti je povezivanje i poboljšanje komunikacije i saradnje lokalnog stanovništva i dijaspore, kao i jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za rad sa dijasporom.

Ove aktivnosti se realizuju kroz rad sa mjesnim zajednicama (MZ) Prijedora sa velikim udjelom dijaspore u ukupnom stanovništvu.

JULI

16.7.2014. – MZ Raškovac
Memorijalni fudbalski turnir „Dedo Crnalić“
Memorijalni fudbalski turnir se organizuje u čast prijedorskog fudbalera Dede Crnalića. Učesnici su četiri ekipe sa područja fudbalskog saveza Prijedora.

25-26.7.2014. – MZ Ljubija
Tradicionalni fudbalski turnir regija MZ Grada Prijedora Nansen 2014.
Regionalni fudbalski turnir na kojem učestvuju djeca do 14 godina podijeljena u 4 ekipe koje predstavljaju 4 regije MZ Grada Prijedora: Centar, Ljubija, Hambarine i Kozarac. NDC Prijedor je i 2013. godine podržao relizaciju ovog turnira koji je bio izuzetno dobro organizovan i učesnici su tada izrazili želju da se slične aktivnosti organizuju i ubuduće.

26-27.07.2014. – MZ Donja Ljubija
Šahovski turnir
Prvi put u MZ Donja Ljubija se održava šahovski turnir na kojem će učestvovati oko 60 učesnika.

29.07.2014. – MZ Rakovčani
Fudbalski turnir
Tradicionalni fudbalski turnir u MZ Rakovčani. Na turniru će učestvovati 9 ekipa iz MZ Kozarac, Hambarine, Bišćani, Rizvanovići, Rakovčani i 1 ekipa iz Sanskog Mosta.

30.07.2014. – MZ Rakovčani
„Noć sevdaha“
Udruženje žena „Nur“ iz Rakovčana organizuje aktivnosti u pomenutoj MZ koje će obuhvatati degustaciju jela, prezentaciju radova članica pomenutog udruženja, folklorne i muzičke izvedbe.

AVGUST

01-02.08.2014. – MZ Kozaruša
Memorijalni fudbalski turnir Kozaruša 2014.
Tradicionalni multi-etnički fudbalski turnir organizuje se u čast igrača Fudbalskog Kluba (FK) „Mrakovica“ koji su izgubili živote prije, tokom i poslije konflikta u BiH. Na turniru će učestvovati 8 ekipa sastavljenih od igrača do 15 godina – juniori i 12 ekipa sastavljenih od igrača do 35 godina – seniori. Prvog dana turnira igraće se revijalna utakmica između veterana (igrači sa 35 ili više godina) OFK „Mrakovica“ i FK „Kozara“ iz Donjih Orlovaca.

01-03.08.2014. – MZ Donja Ljubija
„Čaršijske noći“
Folklorna manifestacija koja se tradicionalno održava u MZ Donja Ljubija i okuplja oko 350-400 posjetilaca iz Prijedorske regije i dijaspore.

03.08.2014. – MZ Donja Puharska
Veče prijateljstva 2014.
Aktivnosti u ovoj MZ podrazumijevaju okrugli sto sa predstavnicima dijaspore i međunarodni zabavni program na platou KUD „Osman Džafić“, Donja Puharska.

04-08.08.2014. – MZ Ljubija – Omladinski centar Ljubija
Nansen konferencija djece i mladih 2014.
Radionice za djecu i mlade će biti organizovane u saradnji sa OC Ljubija. Učesnici su djeca i mladi uzrasta 10-13 i 14-18 godina iz MZ Prijedora, MZ Prijedora koje su bile poplavljene i iz dijaspore. Tokom petodnevne aktivnosti biće organizovane eduktivno – kreativne i sportsko – rekreativne radionice, kao i učenje osnovnih koraka break dance.

04-05.08.2014. – MZ Ćela/Petrovo
„Ćelanske noći“
U okviru tradicionalne manifestacije u organizaciji UŽ „Osmijeh“ iz Ćele biće organizovan okrugli sto na temu „Uloga dijaspore u privrednom razvoju Ćele i Prijedora”, izložba radova pomenutog udruženja, kao i kulturne i sportske aktivnosti.

05.08.2014. – MZ Čejreci
„Dani Čejreka i dijaspore“
Članice novoosnovanog UŽ „Behar“, Čejreci organizovaće prvu aktivnost od osnivanja Udruženja kroz koju će promovisati rad Udruženja stanovnicima Prijedora i predstavnicima dijaspore. U okviru ove aktivnosti članice Udruženja organizovaće muzičko – folklornu priredbu, izložbu ručnih radova, fudbalski turnir i zabavni program.

09.08.2014. – MZ Raškovac
Dijaspora i mi, gastro dan MZ Raškovac, izložba ručnih radova
U okviru ove aktivnosti biće organizovani okrugli sto sa predstavnicima dijaspore, prezentacija tradicionalnih jela i ručnih radova predstavnica UŽ „Berek“ i drugih UŽ iz Prijedora, kao i druženje učesnika i gostiju iz Prijedora i dijaspore.

16.08.2014. – Ljetna bašta Prijedor
Međunarodni Break dance Nansen Freestyle Open
Festival break dance-a organizovaće prijedorska break dance grupe Different Style Crew. Učesnici će biti plesači iz BiH, inostranstva i dijaspore. Kroz ovaaj festival radi se na promovisanju i uvođenju novih elemenata urbane kulture u Prijedorsku regiju.

Sve aktivnosti u okviru Dana dijaspore 2014 biće organizovane sa učešćem predstavnika dijaspore i lokalnog stanovništva.

Projektne aktivnosti NDC Prijedor su finansijski podržane od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

NDC Prijedor