avaz-kradja-trnopolje (1)Šaban (81) i Azemina Kahrimanović (76), mještani Trnopolja kod Prijedora, u srijedu su u kasnim večernjim satima, od 22.30 do ponoći, za samo sat i po, koliko su bili na teravih-namazu u mjesnoj džamiji pedesetak metara od svoje kuće, ostali bez životne ušteđevine i zlata.

Nestao nakit

Lopovi su im odnijeli skoro 35.000 maraka u eurima i markama, koje su čuvali za crne dane, da nikome ne padnu na teret.

Štedeći na sebi, sakupljali su novac u posljednjih tridesetak godina. To da nema para i zlata, ogrlice, tri prstena i minđuša, koje su sakrili u sanduku u dnevnom boravku, gdje, inače, spavaju, prva je po povratku iz džamije primijetila Azemina.

Kaže da je, ništa ne sumnjajući, ušla u kuću i na tepihu u dnevnom boravku vidjela rasute bijele papire.

– Vidim pobacana i posteljina, šliferi, otvorene ladice na stoliću gdje je televizor. Mislila sam prvo da je mačka ostala u kući i to sve rasula. Utom sam na podu našla ovaj neseser, u kojem su bile pare. Bio je prazan. Dobro je da sam ostala živa kad sam to vidjela – kaže očajna Azemina.

Nakon šokantnog otkrića, ona i Šaban nisu su mogli sjetiti broja policije pa su pozvali lokalnog imama, koji je nekoliko minuta nakon ponoći pozvao i policiju.

avaz-kradja-trnopolje (2)Mala penzija

Policija je veoma brzo došla te obavila uviđaj.

– Vidim da se trude i na tome smo im zahvalni, ali bojim se da od naših para nema ništa. I u selu je nekako zavladao strah. Boje se ljudi da i oni neće biti na meti lopova – kaže Šaban, koji je u nevolji koja ga je snašla, ostao i bez ličnih dokumenata.

On kaže da su dokumenta bila u malom novčaniku zajedno s nekom sićom, koji su lopovi, nakon detaljnog pretresa kuće, također odnijeli sa sobom.

Kahrimanovići, koji, inače, imaju kćerku koja sa porodicom boravi u Sloveniji, žive u skromnoj kući jednospratnici od Šabanove penzije od 320 maraka. Tvrde da se nikada i nigdje nisu hvalili da imaju ušteđevinu koju čuvaju u kući. Nijedno od njih ne isključuje mogućnost da su ih lopovi možda danima pratili i iskoristili trenutak odsutnosti da ih pokradu.

U Centru javne bezbjednosti Prijedor jučer je potvrđeno da je u toku potraga za počiniocima koji su u kuću Kahrimanovića ušli kroz prozor koji su prethodno provalili.

Morao ljekaru

– Ni marka nam nije ostala u kući. Šaban je hitno morao kod doktora, trebalo je taksi platiti, a ja sam se Bogu molila da u kući nađem bar deset maraka i našla sam 40 među nekim papirima. To nisu našli – kaže Azemina.

Dnevni avaz