cjbpd-stop nasilju u porodici (1)Na području Centra javne bezbjednosti Prijedor prošle godine evidentirano je 56 krivičnih djela i 60 prekršaja nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, podaci su ovog centra.

Nadležnom tužilaštvu su proslijeđena 52 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i 53 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Po statistici, nasilje najviše vrše muškarci, dok su žrtve nasilja u najvećem broju žene. Od ukupno 112 prijavljenih lica, 103 su muškarci.

U toku 2015. godine evidentirane su 122 žrtve nasilja, od čega 74 žene, 31 muškarac i 17 djece.

Pripadnici CJB Prijedor u srijedu i četvrtak su na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru organizovali info-štand i podjelu promotivnog i edukativnog materijala u okviru kampanje “Stop nasilju u porodici – Ne trpi! Prijavi nasilje!” koju Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovodi u saradnji sa ICITAP programom u BiH.

Uniformisani policijski službenici, zajedno sa predstavnicima kriminalističke policije, informisali su građane o krivičnom djelu i prekršaju nasilja u porodici, kao i o postupanju policije i drugih nadležnih organa nakon zaprimanja prijave s ciljem zaštite žrtve i sprečavanja daljeg nasilja u porodici.

“Poslednjih godina smo svjedoci da se nasilje u porodici sve češće prijavljuje nadležnim institucijama, iz razloga što su žrtve upoznate o zakonskim normama što u ranijem periodu to nije bio slučaj”, saopšteno je iz CJB Prijedor.

Cilj kampanje je da se građani upoznaju šta je to nasilje u porodici, kao i animiranje građana da, ukoliko imaju saznanja, nasilje prijave policiji na broj telefona 122, a poziv može biti potpuno anoniman, ili da to učine tako što će nasilje u porodici prijaviti u najbližu policijsku stanicu.

SRNA

cjbpd-stop nasilju u porodici (2) cjbpd-stop nasilju u porodici (3) cjbpd-stop nasilju u porodici (4)