slava gradaLomljenjem slavskog kolača i slavskim ručkom grad Prijedor i Crkva Svete Trojice proslavili su danas krsnu slavu Svetu Trojicu – Duhove.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da se krsna slava obilježava skromno, bez veselja, solidarišući se s ljudima koji su stradali u poplavama, kao što je skromno obilježen i 16. maj, Dan grada, budući da je toga dana proglašeno vanredno stanje zbog poplava.

“Bez obzira na tešku situaciju, svojih običaja se ne treba odricati, treba ih obilježiti i spominjati, ali na način koji je primjeren vremenu i mi to i radimo na primjeren način, poštujući sve one koji su stradali u poplavama i ne zaboravljajući običaje da ispoštujemo i slavu našeg grada”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

Slavski obred služio je protojerej stavrofor Ranko Maletić koji je poručio da se i u nedaćama koje su narod zadesile u poplavama božiji prst pokazao kao veoma moćan i da čovjek što stvara decenijama može otići u jednom trenutku.

“Ne može čovjek živjeti bez materijalnog, ali mora paziti da u stvaranju materijalnih dobara ne zaboravi svoju dušu. Tako su nas i ove nedaće koje su nas snašle opomenule da ne zaboravimo ko smo i šta smo i da smo ljudi sastavljeni od tijela i duše, a ne samo od tijela”, poručio je protojerej.

Slavskim svetkovinama prisustvuju arhimandrit solunski Partenios, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, kum Crkve Svete Trojice Vlado Topić, te brojne zvanice iz privrednog i društveno-političkog života grada i susjednih opština.

Obilježavanje slave počelo je u sinoć u hramu Svete Trojice koncertom duhovne muzike etno grupe “Trag” iz Laktaša i Srpskog pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva “Vila” iz Prijedora.

Jutros je u Crkvi Svete Trojice služena sveta liturgija, a potom su brojne delegacije položile vijence na centralno spomen-obilježje “Za krst časni”.

Crkva Svete Trojice u Prijedoru izgrađena je 1891. godine, a 1994. je potpuno obnovljena i osveštana.

SRNA