medjunarodni dan ljudskih prava-setnja-skup (1)Povodom 10. decembra, Međunarodnog Dana ljudskih prava u Prijedoru je danas u organizaciji Centra za mlade “Kvart” i Udruženja Prijedorčanki “Izvor” organizovana mirna protestna šetnja glavnom gradskom ulicom i javni skup na gradskom trgu.

Fokus javnog skupa bila je podrška incijativi roditelja ubijene prijedorske djece da se u centru grada podigne spomen obilježje za 102 ubijene djece u periodu od 92 do 95 godine.

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece i Odbora za izgradnju spomenika ubijenoj djeci grada Prijedora, pojasnio je da Skupština grada nije prihvatila da se na dnevnom redu razmatra ovaj zahtijev.

– To je trebalo odobriti, djeca su ipak djeca, nisu kriva, nisu znala ni šta je puška, ni politika, ni rat ali su ubijena na pragu svoje mladosti. Ako se nešto sprečava takvoj djeci, takvoj generaciji, onda nemamo šta pričati za ostale civilne žrtve rata – rekao je Bačić i dodao da će Odbor koji predstavlja iskoristiti sva pravna sredstva i da neće odustati od inicijative.

On je pozvao građane Prijedora i ljude dobre volje da stanu u odbranu prava roditelja ubijene djece na sjećanje i javno obilježavanje njihovog stradanja.

Dnevni avaz

medjunarodni dan ljudskih prava-setnja-skup (2) medjunarodni dan ljudskih prava-setnja-skup (3)