srna-slijepi i slabovidi-medjunarodni dan (1)Interresorno savjetodavno tijelo Vlade Republike Srpske trebalo bi ozbiljnije da razmotri pitanje prava na ličnu invalidninu i ortopedski dodatak, odnosno na dodatak za sljepoću, rekao je predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

On je naglasio da su slijepa lica nepravedno i neopravdano na margini i da se zanemaruje činjenica da se 90 odsto okoline percipira vidom.

“Na pitanju invalidnine i ortopedskog dodatka Savez insistira duže vrijeme, međutim ne nailazi na razumijevanje. To invalidsko pravo nije obuhvaćeno Zakonom o socijanoj zaštiti”, ističe Suzić.

Suzić je podsjetio da interresornu grupu čini 11 članova od kojih je sedam iz ministarstava Vlade Srpske, a četiri ispred Saveza, ističući da očekuje da se u program rada Vlade za iduću godinu uvrste četiri nova zakona i izmjene i dopune nekih postojećih zakona.

“Novim bi zakonima trebalo urediti zabranu diskriminacije lica sa invaliditetom, pitanje organizacije lica sa invaliditetom, kretanje uz pomoć pasa vodiča i putnički saobraćaj, a želimo i intervenisati u nekim postojećim zakonima u oblasti sporta, kulture i slično”, naveo je Suzić.

srna-slijepi i slabovidi-medjunarodni dan (2)On je upozorio i na problem pasivnosti samih organizacija unutar Saveza.

“Dosta je i do nas samih. Često čekamo da nam padne s neba, a vlastitim angažmanom može se uraditi mnogo više”, dodao je Suzić.

U Savezu slijepih Republike Srpske 300 članova je nezaposleno od kojih 150 aktivno traži posao.

Direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom Republike Srpske Mile Šurlan rekao je da je projektom “Jačanje socijalne stabilnosti slijepih i slabovidih lica i njihovih porodica – Podrška modela neformalnog samozapošljavanja” ove godine bilo obuhvaćeno šest, a prošle osam slijepih i slabovidih lica u Republici Srpskoj.

“To je maksimum koji smo postigli jer dijelimo sudbinu privrede, a punjenje budžeta ove godine nije na planiranom nivou, kao ni u ostalim fondovima”, dodao je Šurlan, kojem su danas predstavnici Saveza slijepih Srpske uručili povelju zahvalnosti.

U okviru ovog projekta Prijedorčaninu Borisu Antoniću uručena je oprema za fizioterapiju vrijedna 2.500 KM koja će mu omogućiti da radi kao fizioterapeut, bilo kod svoje kuće, bilo na adresi korisnika njegovih usluga.

Okruglom stolu o temi “Status slijepih Republike Srpske, stanje i perspektiva”, osim predstavnika organizacija slijepih, prisustvovali su i predstavnici grada Prijedora, Centra za socijalni rad Prijedor i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida RS.

SRNA