gradska uprava novembar 2015U narednih pet godina na području grada Prijedora za projekte koji imaju najveći značaj za zaštitu i spasavanje stanovništva i materijalnih dobara planirano je 4,4 miliona maraka.

Iz budžeta grada Prijedora trebalo bi da bude izdvojeno 2,4 miliona KM, iz budžeta Republike Srpske milion i po maraka i iz Vatrogasnog saveza Republike Srpske 420.000 KM, dok se 80.000 KM planira iz donatorskih sredstava, navodi se u planu Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora koji je usvojio lokalni parlament.

Od ukupnog iznosa milion maraka planirano je za nabavku sredstava i opreme za zaštitu i spasavanje, a po 800.000 KM za čišćenje korita vodotoka, za izgradnju i održavanje vodoprivrednih objekata i za saniranje dijela štete nastale prirodnim ili drugim nesrećama.

Zaštiti životne sredine namijenjeno je 360.000 KM, provođenju preventivnih mjera zaštite i spasavanja 340.000 KM, a zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i zbrinjavanju ugroženih i nastradalih po 120.000 KM, dok je za opremanje i obuku struktura civilne zaštite i stanovništva predviđeno 60.000 KM.

Izdvajanja za potrebe civilne zaštite predviđena su Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, a ostala izdvajanja Integralnom strategijom razvoja grada Prijedror 2014-2024, Strateškim planom dobre uprave u sektoru voda na području grada Prijedora i Strateškim planom upravljanja čvrstim otpadom.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com