sajam knjiga zagreb (5)U regionalnom kalendaru sajamskih dešavanja, kada je u pitanju knjiga, ovih novembarskih dana u centru pažnje bio je “Interliber” u Zagrebu.

Kulturni događaj koji svake jeseni na Zagrebačkom velesajmu okuplja izdavače, pisce, distributere i sve ljubitelje knjige, već 38 godina je nezaobilazno mjesto susreta izdavačke industrije sa čitaocima. Tako je bilo i ove godine.

Ekipa “Glasa Srpske”, prije zatvaranja sajma u nedjelju, prošetala se između štandova, porazgovarala sa posjetiocima i izdavačima, srela se sa bibliotekarima iz Prijedora koji nisu mogli da odole izazovu da vide koja se to nova literatura nudi na sajmu i donosi “svježe” utiske sa ovog praznika knjige.

sajam knjiga zagreb (2)– Teško je porediti naš, banjalučki, beogradski i ovaj sajam jer svaki ima neki svoj šarm i publiku koja u susretu sa knjigama u njima uživa. Lijepo je vidjeti u Zagrebu i ćirilicu i naše kuće kojima se vrata otvaraju i na ovom mjestu – kazala je direktor prijedorske Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Mara Ećim.

U prilog tome da se ta vrata zaista otvaraju je činjenica da je u petak, 13. novembra, u programu dešavanja na pozornici sajma bila promocija projekta “Izučavanjem istorije do pomirenja”, u organizaciji Zadužbine “Petar Kočić” iz Banjaluke, koja je imala svoj štand na sajmu.

– Ponuda na sajmu je raznovrsna i mogla se kupiti kako stručna literatura, tako i beletristika po povoljnim cijenama, iako zbog tehnike nabavke nismo bili u mogućnosti da se snabdijemo novim naslovima jer je ovdje ipak za nas u pitanju strana knjiga – kazala je Ećimova.

sajam knjiga zagreb (1)Ove godine interliberskoj mješavini izložbeno-kulturnog, edukativnog i zabavnog sadržaja pridonijelo je ukupno 266 izlagača, a među njima su se predstavili i kineski izdavači.

“Interliber” je bio bogatiji za jednu novu atrakciju, “Znanstveni kvart” otvoren u Paviljonu 6, posebno osmišljen šestodnevni program popularizacije nauke na praktičan i zabavan način.

Oni najzainteresovaniji mogli su da nauče da čitaju hijeroglife, da izrađuju fosile, da zavire u svijet mikrobiologije, uživaju u hemijskim ogledima, prošetaju geološkim razdobljima, igraju iks-oksa sa “nao” robotima, proučavaju 3D printer i još mnogo toga što nude savremena naučna istraživanja.

Sve ovo bila je dovoljna pozivnica da, pored prijedorskih bibliotekara, put Zagreba krenu i učenici Elektrotehničke škole, koji su uživali u sadržaju.

Traženi naslovi

Među traženim naslovima su bile i knjige “Zima dolazi” Garija Kasparova, “Nulti broj” Umberta Eka, poznati doktor Haus, odnosno Hju Lori i duhovit i napet krimi roman “Vrlo komplikovana trgovina”, te najiščekivanija knjiga godine “Marsovac” Endija Veira, napisana prema istoimenom filmu.

Glas Srpske

sajam knjiga zagreb (3) sajam knjiga zagreb (4)