nestanak vode-ilustracijaVoda je došla do grla prijedorskom Vodovodu i to zbog dugovanja od, vrtoglavih, deset miliona maraka. Domaćinstva im duguju osam, ostatak privreda. Ima čak i potrošača koji, godinama, nisu platili nijedan račun. Najviše zbog njih, ali i oko četiri hiljade onih sa kojima se sudski spore, u Vodovodu su se odlučili da urade ono što, dosad, nikad nisu.

“Pošto određene tužbe ne daju rezultate, a ima i onih koji ne plate i poslije određenih sporova koje mi dobijemo, mi smo onda prišli mjeri isključenja naših dužnika. Otprilike, osam do deset odsto je potrošača koji će biti u proceduri isključenja vode”, rekao je izvršni direktor prijedorskog Vodovoda Vukašin Šipka.

Praktično, to znači da bi oko šest hiljada ljudi moglo da se suoči sa suvim slavinama. U Vodovodu, za njih, imaju sve manje razumijevanja jer su dugovanja pokušavali da riješe raznim olakšicama, poput reprograma i otpisa kamata.

Anketirani građani Prijedora poručuju onima koji su na spisku za isključenje da nije u redu ni to da, godinama, nisu dali ni marku za utrošenu vodu. Jasna poruka stiže i, takozvanim, potrošačima iz privrede – i vi dugujete milione pa počnite da gledate kako ćete ih platiti.

Vodovod se bori sa dugovanjima potrošača ali je i sam, mnogima, dužan. Naprimjer, Elektrokrajini kojoj, preko reprograma, otplaćuju pet i po miliona maraka za struju. Poreskoj upravi su dužni milion manje a Vodama Srpske 500 hiljada maraka. Zasad uspijevaju da izmire obaveze dobrim dijelom zahvaljujući i onima koji redovno plaćaju vodu. Ovi drugi već bi mogli da polako nabavljaju kanistere i burad.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

ATV BL