eltatv-javna kuhinjaU dvije javne kuhinje u Prijedoru trenutno se hrani 115 korisnika. Taj broj je iz godine u godinu sve veći.

Među onima koji jedini siguran obrok dobiju u javnoj kuhinji je i Mirko Veselinović. Ovaj Prijedorčanin stao je pred kameru ELTA TV, kako bi ukazao na problem sa kojim se suočava svaki dan. Jedva, kako kaže, sastavlja kraj s krajem, pa mu obroci koje dobije i te kako znače. Mirkovo mišljenje dijeli i Ljiljana Buvač.

Da siromaštvo uzima danak, potvrđuju i u humanitarnoj organizaciji „Hleb života“.

-Iako se u javnim kuhinjama hrani 115 korisnika, potrebe su daleko veće. Nemamo trenutno mogućnosti za neko proširenje iako se svaki dan javljaju novi ljudi. To su uglavnom stare osobe, najugroženije kategorije. Svakodnevno ljudi dolaze i pitaju nas za hranu. To me ponekad iznenadi, jer sam mislio da je to vrijeme prošlo. Situacija nije nimalo dobra – ističe Danko Malešević, izvršni direktor Humanitarne organizacije „Hleb života“.

U Odjeljenju za društvene djelatnosti grada Prijedora kažu da podržavaju rad prijedorskih javnih kuhinja koliko mogu. Iz gradskog budžeta se na godišnjem nivou za tu namjenu izdvaja oko 30 hiljada maraka, potvrdila je Ljiljana Babić, načelnica ovog Odjeljenja.

Prva javna kuhinja u gradu na Sani otvorena je prije nekoliko godina. U početku je u njoj bilo svega 15 korisnika. Kako se taj broj iz godine u godinu povećavao, pojavila se potreba i za otvaranjem druge javne kuhinje i to u Ljubiji. Korisnici imaju po jedan obrok dnevno. Za sada je taj jedan obrok siguran. Za ostale obroke korisnici nažalost moraju sami da se snađu kako znaju i umiju.

ELTA TV