dom za starija lica-posjeta ministra bogdanica 3Međunarodni dan starijih osoba obilježava se 1. oktobra, u skladu s Rezolucijom UN od 1990. godine. Povodom Svjetskog dana starih lica, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Dragan Bogdanić, posjetio je korisnike Doma za lica u trećoj dobi u Prijedoru, ističući da je obaveza svih nas da se prema njima korektno odnosimo, bez obzira na sve nedaće vremena u kome živimo.

Dom za starija lica u Prijedoru ima 210 korisnika – kapaciteti su popunjeni. Na mjesečnom niovou cijena smještaja je 650 maraka za pokretna lica, a za nepokretna 725 maraka.

Direktor Doma, Bojan Becner kaže da korisnici imaju njegu, medicinski tretman i fizioterapeuta, te dnevne izlete.

Na području grada Prijedora živi 14.580 penzionera, dok su 13.700 lica članovi Udruženja penzionera. Pomoć starim licima u gradu na Sani pruža se tokom cijele godine zahvaljujući sredstvima lokalne zajednice i članarini Udruženje penzionera u Prijedoru.

– Kad idu na banjsko klimatsko liječenje udruženje plaća 70 odsto, odnosno grad Prijedor plaća 70 odsto, a 30 odsto plaća korisnik, jednokratna novčana pomoć koju djelimo sredstvima grada ne može da bude manja od 50 maraka niti veća od 100 – kaže predsjednik Udruženja penzionera, Slobodan Brdar.

Na republičkom nivou penzionerima su omogućeni svi vidovi zdravstvene zaštite.

– Penzioneri- ljudi preko 65 godina su oslobođeni dosta od plaćanja participacija, zdravstvena zaštita je dostupna i penzionerima bez obzira na njihove doprinose koje uplaćuje Fondu zdravstvenog osiguranja i koji su sigurno najmanji u okruženju….ali mi nastojimo postići da su svi osigurani i da im se pruže svi vidovi zdravstvene zaštite – kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Dragan Bogdanić.

Međunarodni dan starih lica, korisnici prijedorskog Doma za stara lica, obilježili su bogatim kulturno-umjetničkim programom.

RTRS