sud bih (1)Na suđenju Muhamedu Kusuranu za zločine počinjene na području Kozarca kod Prijedora, svjedoci Tužilaštva govorili su o pričama koje su čuli o učešću optuženog u ubistvima.

Svjedokinja Snježana Cvetojević prisjetila se noći kada su na kuću u Podgrađu, gdje je bila sa majkom, zapucali i psujući im govorili da izađu. Njenu majku, kako je dodala, posjeklo je staklo razbijenog prozora, ali su uspjele pobjeći kroz prozor.

“Kada su primijetili da bježimo, pucali su na nas, ali nas, nasreću, nisu pogodili. Tada sam vidjela da su zapalili našu kuću i kuću komšije Inđića, koja je bila udaljena od naše 50-ak metara”, kazala je Cvetojević.

Ona je dodala da je kasnije čula od Hamdije Bešlagića da je bio u toj grupi i da je morao pucati, ali da nije htio ubiti njenu majku koja je prošla kraj njega.

Kusuran je optužen da je 29. avgusta 1992. godine, sa pravosnažno osuđenim Semirom Alukićem i još nekoliko osoba, ubio Ostu Baltića i zapalio ga u automobilu kojim je upravljao.

Na teret mu je stavljeno i učešće u ubistvu Bože Inđića u zaseoku Podgrađe kod Kozarca, čije su tijelo zapalili, kao i kuću Stojanke Dekić, koja je uspjela pobjeći sa kćerkom Snježanom.

Na suđenju je svjedočila Kristina Baltić, supruga ubijenog Oste Baltića, koja je navela da se njen suprug jedan dan nije vratio sa posla.

“Drugi dan su svekar i neke komšije otišle da ga traže. Kad su se vratili, rekli su da je ubijen i zapaljen u njegovom ‘fići’. Po selu se pričalo da je to uradila neka grupa muslimana na čijem čelu je bio neki Kolo”, istakla je Baltić.

Na pitanje predsjednice sudskog vijeća Snježane Kudrić da li zna ko je bio Kolo, ona je odgovorila da zna da se preziva Kusuran.

Svjedok Zoran Inđić, sin ubijenog Bože Inđića, rekao je da je bio u Modriči kada su ga pozvali i rekli da se nešto desilo.

Kada je stigao nakon nekoliko dana, oca su već bili sahranili. Raspitujući se o tom događaju, čuo je da je to uradila “grupa muslimana sa Kozarca”. Na jedan papir je zapisivao imena koja su mu ljudi navodili da su učestvovali u ubistvu njegovog oca i taj spisak je predao tužiocu.

Rade Inđić, takođe sin ubijenog, posvjedočio je kako je došao u Podgrađe iz Prijedora kada je čuo da je zapaljena kuća nekog poštara.

“Sve je bilo zapaljeno i našli smo izgorjele ostatke mog oca, kojeg smo potom sahranili”, ispričao je Rade.

On kaže da je 1993. godine u kasarni u Prijedoru razgovaro sa Hamdijom Bešlagićem, koji se bio predao policiji i da mu je on bio ispričao ko je sve bio u toj grupi koja je ubila njegovog oca.

“Čula sam da je to uradila Kolina grupa i kada sam se raspitivao čuo sam da je Kolo mesar Kusuran, odnosno Muhamed Kusuran”, rekao je Rade.

Svjedok Mersud Mujanović ispričao je da je tokom napada na Kozarac sreo Bešlagića, koji je bio u “grupi sa više osoba, među kojima je bio i Kolo”.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. oktobar.

BIRN