nedzad zericNedžad Žerić, nekadašnji fudbaler Rudar-Prijedora, stekao je zvanje UEFA profi-trenera.

U protekle tri sezone bio je pomoćni trener prvog tima ovog kluba (uz Velimira Stojnića, Vladu Čapljića, Slobodana Starčevića, Borisa Gavrana, Gorazda Mihajlova, Darka Nestorovića i Zorana Bujića), po jednom sjedio na klupi u utakmicama Premijer lige BiH i Kupu BiH, a prethodno radio i sa mlađim kategorijama, međutim, uspješno se i stručno usavršavao. To je potvrdio u Centru za edukaciju trenera Fudbalskog/Nogometnog saveza BiH.

-Uspješno sam odbranio diplomski rad na temu „Analiza rada menadžmenta, organizacije stručnog rada u prvom timu i omladinskom pogonu švajcarskog fudbalskog kluba Sion“ pred komisijom na čijem čelu je bio profesor Mensur Dogan, a njeni članovi Mirsad Fazlagić i Nikola Nikić – rekao je Žerić, koji je u prve tri sezone premijerligaške konkurencije odigrao 85 utakmica i postigao devet golova za „zeleno-crne“.

Izuzetno profesionalni 43-godišnjak za fudbalskom loptom počeo je de trči na terenu Mrakovice iz rodne Kozaruše, a pored dresa „rudara sa Sane“, gdje je bio još kao junior (tada Rudaru iz Ljubije) nastupao je još i za Travnik i Jedinstvo iz Bihaća, tri godine proveo je u Izraelu, a dva puta branio je boje reprezentacije BiH. Bilo je to 1997.godine, a „Žera“ je igrao u kvalifikacionom meču protiv Hrvatske, na stadionu „Maksimir“ u Zagrebu, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, kao i prijateljskom susretu na gostovanju selekciji Tunisa.

-Uložio sam mnogo truda i sve se isplatilo. „Stažirao“ sam u Sionu, gdje sam morao analizirati organizaciju kluba, pratiti treninge i utakmice prve ekipe. Iza mene je i bogato igračko iskustvo, ali želio sam da sve što sam prošao, nadomjestim i stručnim školovanjem. Tek sada na ozbiljan način mogu da razmišljam o trenerskoj karijeri – naglasio je Žerić.

Tekst i foto arhiva – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com