vatrogasac mario radinovic-trening slovenija (1)U organizaciji Ministarstva odbrane Republike Slovenije, Uprave za civilnu zaštitu i pomoć u nesrećama, u sklopu Inicijative za pripremu i prevenciju katastrofa za jugoistočnu Evropu (Disaster Preparednes and Prevention Initiative for South East Europe) od 24. do 28. avgusta održan je Hot-fire trening namijenjen profesionalnim vatrogascima i komandirima učesnika iz DPPI SEE zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Albanija, Bugarska, Makedonija, Moldavija i Turska).

Trening je održan u Centru za obuku vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite Slovenije, u IG-u kod Ljubljane, a učestvovali su vatrogasci iz sedam zemalja jugoistočne Evrope i to: Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Sva predavanja bila su na engleskom jeziku a Bosnu i Hercegovinu su predstavljali vatrogasac Mario Radinović – Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor (ispred Vatrogasnog saveza Republike Srpske) i spasilac Bravo Benjamin – Federalna uprava za civilnu zaštitu (ispred FUCZ).

-Cilj treninga bilo je sticanje i unapređenje teoretskog znanja i praktičnih vještina iz vatrogastva, gašenja požara u objektima, poznatih kao Hot fire/Flashover training. Zadovoljan sam i teoretskim ali praktičnim radom na treningu jer sam naučio neke nove stvari – rekao je prijedorski vatrogasac Mario Radinović.

On je dodao da je činjenica kako je upravo pripadnik TVJ Prijedor bio na pomenutom treningu dokaz da se u našoj vatrogasnoj jedinici radi kvalitetno te ulaže u dodatnu edukaciju.

Tekst i foto – Mario Radinović/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

vatrogasac mario radinovic-trening slovenija (2) vatrogasac mario radinovic-trening slovenija (3) vatrogasac mario radinovic-trening slovenija (4)