muzej kozare-izlozba mesud hodzic (1)U Prijedoru je otvorena izložba slika Mesuda Hodžića. Riječ je o slikaru koji je svoja djela već ranije izlagao u ovom gradu, pa je zbog toga dobro poznat svim prijedorčanima.

Izložba slika još je jedan poklon svim prijedorčanima i samo je jedna u nizu jubilarnih izložbi ovog slikara. Kako nam je sam umjetnik rekao, nakon dvadesete izložbe, prestao je da broji i ne zna koji je ovo put da izlaže svoja djela. Ovaj put svim prijedorčanima odlučio je da predstavi jednu retrospektivu, koja predstavlja samo dio onoga što je u svom životu naslikao.

– Ovo su samo isječci mojih radova. Volio bih da neko dođe kod mene, pa da vidi koliko radova imam ovdje u Prijedoru, koliko ih imam u Orlovači. Otkada mi je srušen atelje, sve moje slike su rasute. Za vrijeme rata neke su odnesene, tako da ja nisam vodio računa ni gdje su te slike, ali znam da se stvarno nalaze i u Egiptu, Njemačkoj, Engleskoj, rekao je Mesud Hodžić, slikar.

Slike ovog umjetnika, koje su rasute po svijetu, dokazuju koliko ljudi zaista cijene umjetnost. Prijedorčani su željno iščekivali da vide mnoštvo kvalitetnih radova na jednom mjestu.

– Išli smo na sažetu retrospektivu, saželi smo čitav njegov opus koji broji čak i oko 1.000 eksponata, ali smo u ovom malom prostoru nastojali da predstavimo, sa ovih desetak slika, sve ono što je odlika njegovog ukupnog opusa, rekla je Danka Damjanović, istoričar umjetnosti.

– Naši sugrađani će u narednih mjesec dana imati priliku da vide porpilično kvalitetnu izložbu. Mesud je po nekom svom izrazu najbliže ekspresionizmu, mada tu imamo i eksperimetne koji su pointelističkog tipa, imamo izlet u kubizam. Međutim, ono što je karakteristika većine ovih djela koji imaju tu ekspresivnu crtu kao primarnu, je to da su zaista neposredne i svježe, spontane a na neki način i sam Mesud posjeduje te osobine, dodao je Zoran Radonjić, direktor Muzeja ”Kozare”.

Kroz ovu retrospektivu prikazana je ta osnovna nit, koja se provlači kroz njegovo stvaralačko djelo već punih pet decenija. Zadovoljstvo na licima pristunih nije moglo da se sakriju, pa svi vjeruju kako će ova izložba biti zaista posjećena. Svi zainteresovani, izložbu slika Mesuda Hodića mogu da posjete u narednih mjesec dana.

ELTA TV
Foto – Muzej Kozare

muzej kozare-izlozba mesud hodzic (2) muzej kozare-izlozba mesud hodzic (3) muzej kozare-izlozba mesud hodzic (4)