sud bih (2)Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako joj je suprug sa komšijama odveden iz sela Zecovi 23. jula 1992. godine.

Mehizada Korić je kazala da su vojnici odveli muškarce iz sela na ispitivanje i kazali da će se vratiti ako nisu ništa krivi. Niko od muškaraca, kako je navela, nije vraćen.

“Muškarci su odvedeni niz put, a vojnici su ostali i pretresli kuću. Tu sam prepoznala Branu Grbića i Branu Ćorića”, rekla je Korić.

Naredne dane, kako je navela svjedokinja, žene i djeca spavali su skupa u jednoj kući, a selom su svakodnevno prolazili vojnici.

“Jedan dan su Rade Grujičić i još dvojica došli u selo po janjad. Rade je rekao nani da su naši muškarci u Trnopolju”, kazala je svjedokinja.

Ona je dodala da nije pronašla supruga kada je dovedena u logor Trnopolje. Njegovo tijelo ekshumirano je prošle godine u Tomašici.

Korić je ispričala da je prije odlaska u logor jedne večeri vidjela kako gori sijeno u zaseoku Bačići, te da se čula pucnjava. Sutradan je saznala da su u Bačićima svi ubijeni, a među njima je bila i njena sestra Asima. Fehima Ferizović joj je, kako je navela, kazala da se selom širi nesnosan smrad.

Svjedokinja je dodala da je u selu Zecovi, osim muža i sestre, izgubila oca, brata, te mnoge rođake.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije, te drugih formacija.

Na ovom ročištu je iskaz dao i Dragan Mrđa, koji je kazao da je indirektno učestvovao u akciji na selo Zecove, nakon slučajnog susreta sa Duškom Milunićem, koji ga je pozvao da ide sa njima. Svjedok je kazao da niko iz čete kojom je komandovao Milunić nije učestvovao u pretresanju kuća, hapšenju i sličnom, te da ne zna šta je bio konkretan zadatak.

“U zraku se osjetila mučna situacija. Svi su ćutali. Nisam vidio niti jednog čovjeka bošnjačke nacionalnosti tog kobnog dana o kome danas svi pričaju”, kazao je Mrđa i dodao da se ubrzo vratio kući, a potom otišao kod sestara za Prijedor.

Nakon povratka iz Prijedora, kako je rekao, Mrđa je sa ocem otišao do sela Bačići, gdje je vidio mrtva tijela pred kućom Hasana Bačića, koga je poznavao. On se, kako je naveo, prepao i pobjegao, a njegov otac pustio je stoku iz sela.

“On je plakao. (…) Nazvao je policiju”, kazao je svjedok.

Mrđa je rekao kako nije čuo nešto loše ni o jednom od optuženih.

Suđenje se nastavlja 4. septembra.

BIRN