ars kozara 2015Nacionalni park Kozara bez sumnje je sam po sebi dovoljna inspiracija za umjetnike, a oni koji su dio ovogodišnje “Laboratorije umjetnosti u prirodi”, poznatije pod nazivom “Ars Kozara”, u prvih nekoliko dana su se i uvjerili u to.

A, na lokalitetu Mrakovica na Kozari i danas je vladala radna atmosfera, i dok jedni već uveliko rade na svojim djelima, drugi su razgovarali o realizaciji ideje ovogodišnjeg zajedničkog umjetničkog djela.

Umjetnici iz regiona, ali i iz Italije i dalekog Brazila i Kine ove godine baviće se osim pojedinačnim radovima u prirodi i odsustvom Bosne i Hercegovine na 56. Bijenalu u Veneciji – temom koja se organizatorima nametnula gotovo sama po sebi, a predstavlja višestruku paradigmu stvarnosti u zemlji podijeljenoj po mnogim osnovama.

Organizator “Ars Kozare” je grupa vizuelnih umjetnika “Tač.ka”, a jedan od članova tima ovogodišnje “Laboratorije” Andrej Bereta naglasio je da su odabrali kandidate za koje vjeruju da mogu da obogate “Ars Kozaru” novim, veoma izazovnim djelima, u odnosu na njihove prijedloge.

“Ali su to i osobe koje žele i smatraju da umiju da funkcionišu u kreativnom timu i žele takav vid saradnje. Nismo se osvrtali na bilo koji ključ (nacionalni, uravnoteženost, visibility…), što nam na Balkanu sugerišu razne lokalne politike. Možda je upravo u tome jedan od preostalih razloga za vječito upitan pojam nezavisnosti”, naglasio je Bereta.

Među umjetnicima na Kozari je i Đurđica Bjelošević, koja je i konzervatorka Muzeja RS u Banjaluci, i njeno učestvovanje na “Ars Kozari” je dvostruko. Ona je naglasila da je kao konzervator već obavila analizu stanja postojećih radova i zahvaljujući kojoj će dati upute na koji način usporiti degradaciju postojećih djela, pažljivo vodeći računa o dva esencijalna elementa – umjetničkom konceptu “Ars Kozare” i ekološkim posljedicama.

Pored Bjeloševićeve na Kozari su i Dajana Durić i Jelena Batelić iz Rijeke i Labina, Udruženje likovnih stvaralaca “Rizba” iz Trebinja. Tu su Fredon Fon i Joana Kuroga iz Brazila, Đakomo Regalo iz Karnata iz Italije, Nikolina Butorac iz Zagreba, Udruženje “Polimorf” iz Beograda i Sunčica Pasuljević-Kandić iz Lukićeva u Srbiji, te Sandi Ding iz Pekinga.

Nezavisne novine