glas-ars kozara-pocetakOsma laboratorija umjetnosti u prirodi “Ars Kozara” ove godine okupila je devet umjetnika koji će, inspirisani prirodom, sve do 22. avgusta svoja unutrašnja nadahnuća pretočiti u radove u savršenom ugođaju prirode na lokaciji Glavuša na Mrakovici.

Pored svojih individualnih radova i intervencija, izabrani stvaraoci će uraditi i jedan zajednički rad većih dimenzija.

Na međunarodni konkurs ove godine pristiglo je 20 projekata, od 29 autora iz BiH, Brazila, Meksika, Hrvatske, Kine, Irana, Srbije, SAD, Holandije, Italije i Zimbabvea.

Oni su selektovani prema konkursnim uslovima i propozicijama Likovnog udruženja “Tač.ka” koji je i organizator ovog događaja.

Žiri, koji čine Nemanja Čađo i Srđan Tunić, odlučili su se za projekte Dajane Durić i Jelene Batelić iz Rijeke, Đurđice Bjelošević iz Banjaluke, te Fredone Fone i Joana Ljuiroga iz Brazila. Iz Italije je izabran rad Đakoma Regala, iz Zagreba Nikoline Butorac, sa Dalekog istoka, iz Pekinga djelo Sande Ding, te rad Sunčice Pasuljević-Kandić iz Srbije.

Žiri se odlučio i za radove Udruženja “Polimorf” iz Beograda, i Udruženja likovnih stvaralaca “Rizba” iz Trebinja.

– “Ars Kozara” je i Laboratorija umjetnosti u prirodi i AIR program (Artist in residence). Koncipirana je kao jedinstvena “open air galerija” na Balkanu i šire, sa radovima izloženim duž staze na lokalitetu Glavuša. Razvojem radova od prirodnih materijala, umjetnici odustaju od apsolutne kontrole nad svojim kreativnim procesom, dopuštajući prirodi da preuzme dalje izglede i sudbine radova – podsjetio je predsjednik Likovnog udruženja “Tač.ka” Nemanja Čađo.

Od 2011. godine laboratorija postaje multidisciplinarna platforma koja pored promocije art in nature pokreta, pruža učesnicima mogućnost djelovanja i u drugim medijima i poljima: performans, video, fotografija i diskusija.

“Kustoski susret”

Prateći program laboratorije obuhvata “kustoski susret”, koji će biti realizovan od 13. do 17. avgusta. U programu su predviđene i aktivnosti poput individualnih prezentacija umjetnika, projekcije filmova i diskusija.

Glas Srpske