eltatv-crkva busnoviNa području grada Prijedor postoji pet crkava brvnara, koje svojim autentičnim izgledom plijene pažnju mnogih. Jedna od njih je crkva u selu Busnovi, koja je izgrađena prije više od jednog vijeka.

Crkva brvnara u prijedorskom selu Busnovi izgrađena je prije 145 godina. Bilo je to vrijeme turske vladavine, kada je izgradnja vjerskih objekata bila gotovo nemoguća. Međutim, pravoslavni vjernici bili su istrajni u svojoj namjeri, a hram koji su tada sagradili i danas je ponos mještana Busnova.

– Ova crkva brvnara je nešto posebno. Sve crkve brvnare na području Prijedora su lijepe, ali ova je posebna i po tome što je u njoj kršten vladika banjalučki Jefrem. On je rodom iz Busnova. Ove crkve brvnare imaju posebnu draž, koju je teško opisati. To čovjek može samo da doživi kada dođe na molitvu, rekao je protonamjesnik Siniša Vidović.

Mještani Busnova kažu da ova crkva za njih ima poseban značaj. Vjerski objekti su, kažu, jedan od simbola srpskog naroda.

Ove godine navršava se 145 godina postojanja crkve brvnare u Busnovima kod Prijedora. Tim povodom, prije nekoliko dana osveštana su dva zvona u ovom hramu.

ELTA TV