rudar prijedor-zeljeznicar-izvjestaj 1Rudar-Prijedor u posljednjem 30. kolu prvenstva Premijer lige BiH nije uspio da savlada Željezničar (1:1) i nakon pet sezona provedenih u najvišem rangu takmičenja, seli se u Prvu ligu Republike Srpske.

Međutim, i da su izabranici Darka Nestrovića trijumfovali, ne bi im to bilo dovoljno, jer se komšija Borac, porazom na svom terenu od ekipe Travnika (2:3), iako su Banjalučani najavljivali da će „sačuvati obraz“ potrudio da „rudare“ pokopa, kao što je to činio čitavog ovog proljeća, poklanjajući bodove njihovim direktnim konkurentima Mladosti iz Velike Obarske i Zvijezdi Gradačac, kao domaćin, a olako se predavajući u Istočnom Sarajevu, kada je gostovao Slaviji. Pritom „velikan iz Platonove ulice“ jedino je smogao snage da trijumfuje protiv zeleno-crnih.

rudar prijedor-zeljeznicar-izvjestaj 2Međutim, i u gradu na Sani fudbalski se dobro moraju zamisliti poslije svega, jer su i sami sebe doveli u tešku situaciju, prvenstveno slabom selekcijom pri dovođenju igrača prošlog ljeta, a činjenice je da su u osam kola od mogućih 24 osvojili samo četiri boda i da ih je sa klupe vodilo pet trenera. Sve ovo treba da zamisli one koji su klub vodili. Navijači su im, poslije meča, gromoglasnim skandiranjem „Uprava napolje, uprava napolje“ rekli svoj sud.

Prijedorčani su ušli u susret sa željom da osvoje sva tri boda protiv plavih sa Grbavice. U 12. minuti kapiten Vedran Kantar centrirao je iz slobodnog udarca sa desne strane, a Nemanja Pekija iz gužve pokušao, ali je lopta otišla kraj same lijeve stative čuvara mreže gostiju Filipa Lončarića.

Savo dva minuta kasnije i Pedro Beda udarcem glavom ne koristi dobro ubacivanje Nebojše Pejića sa lijeve strane. Sarajlije su zaprijetile prvi put u 32. minuti. Benjamin Čolić je izveo korner sa desne strane, a na „drugoj“ stativi Mirsad Ramić sa svega nekoliko metara glavom ne uspijeva da pogodi cilj.

rudar prijedor-zeljeznicar-izvjestaj 3Domaći su bili najbliži vođstvu u 37. minuti, ali Kantar iz povoljne pozicije, umjesto u mrežu, šalje loptu na prečku. Uzvratio je u 40. minuti odlični Selimović koji „tuče“, ali je Dalibor Kozić na mjestu.

Pred odlazak na odmor Čović ponovo sa desne strane ubacuje iz kornera, a Selimović sa suprotne strane glavom šalje loptu u dalji gornji ugao, ali sudija Goran Paradžik poništio je ovaj gol, jer je viduo „guranje“, da bi kapiten Muamer Svraka dobio žuti karton zbog prigovora. U sudijskoj nadoknadi vremena u ovom dijelu mladi Aleksandar Jovičić sa desne strane šalje loptu preko prečke.

U nastavku „Željo“ je ofanzivniji. Pokušao je agilni Srđan Stanić sa lijeve strane, ali je Kozić odlično intervenisao. Bilo je to u 49. minuti, a samo četiri minuta kasnije Jasmin Bogdanović oprobao je šut sa 35 metara, ali lopta pogađa stativu. Ipak, u 65.minuti Stanić je sve uradio prodorom po desnoj strani, poslao loptu na sedam-osam metara od protivničkog gola, a „rezervista“ Armin Hodžić postigao svoj 14. gol ove sezone za 0:1.

rudar prijedor-zeljeznicar-izvjestaj 4Rudar-Prijedor je izjednačio samo tri minuta kasnije. U akciji su bili Kantar i Beda, da bi Lazar Vidić sa desetak metara po zemlji pogodio donji desni ugao Lončarića i tako ponio epitet prvog strijelca svoje ekipe, jer mu je to bio sedmi pogodak.

Minut kasnije, novo uzbuđenje. Hodžić je tražio penal, a Paradžik, kao i u nekoliko situacija kada su domaći to željeli samo odmahnuo rukom. Nastala je velika gužva, a kapiteni Kantar i Svraka dobili su crvene kartone, pa su timovi završili utakmicu sa desetoricom. Mogao je do pobjede prošlogodišnji šampion u 77. minuti, ali iz povoljne situacije Ramić nije nadmudrio Kozića, koji je tako izrastao u igrača utakmice.

Rudar-Prijedor: Željezničar 1:1(0:0)
Gradski stadion Prijedor
Gledalaca: 1000
Sudija: Goran Paradžik (Ljubuški) 6,5
Strijelci: Vidić u 68.minuti za Rudar Prijedor, a Hodžić u 65.minuti za Željezničar
Žuti kartoni: Tica, Stakić, Kotaran, Pekija (Rudar Prijedor), Svraka, Bogdanović, Hodžić, Sadiković (Željezničar)
Crveni kartoni: Vedran Kantar (Rudar Prijedor) u 69. i Muamer Svraka (Željezničar) u 69. minuti

RUDAR PRIJEDOR
Kozić 7, Tica 5,5, Stakić 6,5, Pekija 7, Vidić 7, Kantar 5,5, Mirković 6, Pejić 6 (od 46. Raičević 5,5) Jovičić 6,5 (od 48. Kotaran 6), Beda 6,5 (od 80. Milanović -), Anđelić 5,5

ŽELJEZNIČAR
Lončarić 7, Stanić 7, Selimović 6,5 (od 46. Kvesić 6), Čolić 6,5, Sadiković 5,5, Zeljković 6,5, Bogdanović 6, Svraka 5,5, Tomić 6, Ramić 5,5 (od 90. Fejzić -), Alibašić 5 (od 60. Hodžić 7)

Igrač utakmice: Dalibor Kozić

N. Đerić
rudar prijedor-zeljeznicar-izvjestaj 5 rudar prijedor-zeljeznicar-izvjestaj 6