zlatna vila 2014-nagrade 1Mješoviti pjevački zbor “Obala” iz Kopra pobjednik je 14. Međunarodnog festivala horova “Zlatna vila”, dok je nagradu publike dobio AKUD “Ivo Lola Ribar” iz Beograda u konkurenciji deset horova iz Republike Srpske, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Rusije.

Predsjednik žirija Andrej Bursać rekao je da je umjetnički žiri odluke donio jednoglasno, iako se bitka za glavnu nagradu vodila između dvaju horova – pobjedničkog i zagrebačkog “Kapela Odaka”.

“Cjelovitiji nastup, odabrane kompozicije, na visokom nivou i tehnički zavidne, imao je hor `Obala` iz Kopra. Presudio je kvalitet i mislim da je žiri uradio dobar, valjan i kvalitetan posao. Čista srca stajemo i pred publiku i takmičare i mislim da smo donijeli pravedne odluke”, rekao je Bursać i dodao da je festival izuzetno organizovan.

zlatna vila 2014-nagrade 3Dirigent pobjedničkog hora Sebastijan Vrhovnik rekao je da je ovo nagrada za sve sate koje su on i članovi hora preživjeli zajedno proteklih mejseci.

“To je dokaz da smo bili na pravom putu”, kazao je Vrhovnik novinarima u Prijedoru sinoć nakon zatvaranja festivala.

Dirigent hora koji je osvojio najviše glasova publike Milovan Pančić rekao je da su za njega nagrada publike i nagrada žirija podjednako vrijedne i da među njima nema velike razlike, tim više što je publika mnogobrojnija.

“Sjajno veče, odlični horovi i divna publika. Nadam se da ćemo se opet vidjeti i da će festival potrajati još mnogo godina sa ovako izvanrednom organizacijom, odabirom horova i kvalitetom”, kazao je Pančić.

zlatna vila 2014-nagrade 2Osim plakete “Zlatna vila”, nagrade za vrhunske domete u horskom pjevanju koju prati novčana nagrada od 5.000 KM, te nagrade publike koju prati novčani iznos od 1.500 KM, ove je godine žiri u sastavu predsjednik Andrej Bursać iz Novog Sada i članovi Larisa Jaruckaja iz Petrograda i Ambrož Čopi iz Kopra dodijelio šest posebnih priznanja za neke od elemenata horskog pjevanja.

Slovenci su najbolje izveli duhovno djelo, AKUD “Lola” djelo srpskog autora, omladinski hor “Art sonus” iz Petrograda pod dirigovanjem Vere Slasnaje savremeno djelo, “Kapela Odak” pod vodstvom Jasenke Ostojić najbolju djelo domaćeg autora, hor gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada pod palicom Jovana Travice djelo starog majstora, a za inovaciju i virtuoznost u interpretaciji posebno priznanje je dobio ženski hor “Rustiko” iz Skoplja dirigenta Zapra Zaprova.

Osim nagrađenih, na ovogodišnjoj “Zlatnoj vili” učestvovali su još i Hrvatsko pjevačko društvo “Slavulj” iz Petrinje s dirigentom Josipom Deljveliom, hor “Vila” iz Prijedora s dirigentom Aljošom Novakovićem, Pjevački zbor mladih “Josip Kaplan” iz Rijeke s dirigentom Doris Kovačić i hor SKC Univerziteta iz Niša s dirigentom Zoranom Stanisavljevićem.

Pokrovitelj ovogodišnje “Zlatne vile” je grad Prijedor, a festival horova prva je u nizu manifestacija kojima grad Prijedor obilježava 16. maj, Dan grada.

SRNA