srna-dan odbrane grada (4)U Prijedoru je danas obilježena dvadeset i treća godišnjica odbrane grada u znak sjećanja na 30. maj 1992. godine kada je u napadu muslimanskih paravojnih formacija poginulo 15 boraca iz redova vojske i policije, a 26 ranjeno.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica rekla je da je 30. maj 1992. u Prijedoru simbol pobjede dobra nad zlom, slobode na terorizmom i patriotizma nad izdajom.

“Kad ubijete vojnike u zemlji u kojoj živite, to je terorizam. Kad napadnete policijsku stanicu, to je terorizam. U čemu je razlika napada na policijsku stanicu 30. maja 1992. u Prijedoru i nedavno u Zvorniku?”, upitala je Karlica.

Ona ja istakla da su muslimanske paravojne jedinice prve i organizovano počele rat u Prijedoru.

“Prva žrtva rata u Prijedoru je policajac Radenko Đapa, ubijen 30. aprila 1992. godine, a zatim vojnici JNA Rade Lukić i Radovan Milojica ubijeni na punktu Hambarine 22. maja 1992. godine kada su teško ranjena još četiri pripadnika JNA, Nedeljko Antunović, Milenko Lulić, Siniša Mijatović i Ratko Milojica”, navela je Karlica.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da će datum odbrane grada ostati zabilježen u istoriji, jer onaj ko nema istoriju nema ni budućnost.

“Ovdje smo da se sjetimo onih koji su tada izgubili živote, da utješimo njihove porodice i da kažemo jedno veliko hvala svim borcima za oslobođenje Republike Srpske”, kaže Pavić.

On je naglasio da se istorija ne može prekrajati i da politički sudovi ili bilo čije ocjene ne mogu promijeniti ono što su građani Prijedora doživjeli.

“Nemojmo zaboraviti ono što se dešavalo, praštajmo jer samo u praštanju možemo vidjeti budućnost”, poručio je Pavić.

Parastos poginulima u odbrani grada Prijedora i svim poginulim i umrlim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu služio je protojerej-stavrofor Ranko Maletić.

Vijence na spomenik “Za krst časni” položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Goran DŽajić, predstavnici ministarstava rada i boračko-invalidske zaštite i uprave i lokalne samouprave, Boračke organizacije Republike Srpske, Pravobranilaštva Republike Srpske, grada Prijedora, gradske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te ratnih vojnih invalida.

Vijence su položili i predstavnici Centra javne bezbjednosti Prijedor, pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, kao i delegacije Kasarne “Žarko Zgonjanin” Prijedor, SUBNOR-a, članovi porodica poginulih i ranjenih i druge delegacije.

SRNA
srna-dan odbrane grada (1) srna-dan odbrane grada (6) srna-dan odbrane grada (3) srna-dan odbrane grada (5) srna-dan odbrane grada (2)