za nadju-sinisa sanicaninFudbalski klub „Rudar-Prijedor“ uključio se u humanitarnu akciju „Za Nađu“, troipogodišnju djevojčicu iz Prijedora sa rijetkim oboljenjem.

Iz kluba pozivaju navijače da u subotu u što većem broju dođu na stadion, podrže svoj klub u meču protiv Kozare iz Gradiške i pokušaju povratka u Premijer ligu BiH, ali i da podrže akciju prikupljanja pomoći za Nađu Turudija.

Kako nam je potvrdio Nebojša Šodić, kapiten Prijedorčana, kod ulaza na obje tribine (Zapad i Istok) biće postavljene kutije za dobrovoljne priloge.

-Ulaz na ovaj derbi meč je besplatan. Međutim, apelujem na ljude dobre volje, naše navijače i sve ljubitelje fudbala i sporta uopšte, da svojim dobrovoljnim prilogom, u zavisnosti od svojih mogućnosti, pomognemo maloj Nađu da ima sretnije djetinjstvo – rekao je Šodić.

On je dodao da će se i fudbaleri uključiti u ovu akciju a svi prvotimci Rudar-Prijedora će na teren izaći u majicama sa natpisom „za Nađu“.

Malena Nađa Turudija iz Prijedora rodila se sa teškim i rijetkim anomalijama urogenitalnog trakta i jedini je pacijent sa takvom kombinacijom dijagnoza u Evropi.

„Rođena je bez analnog i bez vaginalnog otvora. Na dan rođenja odmah je imala prvu operaciju, a za svoje nepune četiri godine ukupno šest operacija. Veliku nuždu vrši preko takozvane stome – otvora na stomaku na koji je zakačena kesa, a malu preko urinarnog katetera“, pojasnio je Nađin otac Mladen.

Djevojčici su hirurškim putem napravljeni analni i vaginalni otvori, ali joj je nakon godinu dana dijagnostikovan ulcerozni kolitis od kojeg se ni do danas nije izliječila jer ne podnosi nijednu od isprobanih terapija. Stomi ističe vrijeme, a hirurški zahvat uklanjanja stome je nemoguće obaviti dok se ne zaliječi upala debelog crijeva.

„Jedina nada nam je čuveni gastroenterolog Alberto Penja koji je vrhunski stručnjak za ovu oblast i koji je imao 300 operacija, ali nijedan slučaj kao Nađin. Pregled bi trebao biti obavljen u Italiji u periodu od 6-16.juna nakon čega će se nešto više znati o tome koliko košta taj složeni operativni zahvat“, rekao je Turudija.

Turudija radi na pilani u Srpcu, supruga Dušica nije zaposlena. Iz Prijedora su se preselili u Banjaluku kako bi bili bliže Kliničkom centru Banjaluka. Osim Nađe, imaju i dvogodišnjeg sina.

Pomoć za liječenje male Nađe može se uplatiti na žiro račun broj 5551000020669213 u Novoj banci otvoren na ime Dušica Turudija.

Protekle srijede u dvorani „Mladost“ u gradu na Sani održan je i humanitarni koncert „Za Nađu“ na kom je prikupljeno oko 14.000 KM za odlazak na prvi pregled u Milano.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com