senseagency-savo sokanovicNa suđenju Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Savo Sokanović izjavio je da su logori za nesrbe u okolini Prijedora koje je obišao u ljeto 1992. godine bili “pod kontrolom” policije, a ne Vojske Republike Srpske (VRS).

Sokanović, nekadašnji oficir za moral Glavnog štaba VRS-a, kazao je da je početkom avgusta 1992. godine, prateći grupu stranih novinara, obišao logore Omarska, Keraterm i Trnopolje u blizini Prijedora.

“Ta tri logora bila su pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova i Centra javne bezbjednosti Prijedor”, rekao je Sokanović.

Optužnica tereti Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u Prijedoru i nekoliko drugih opština imao razmjere genocida. Sudi mu se i za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Arthur Traldi tvrdio je da je svjedok Sokanović za vrijeme posjete logorima oko Prijedora znao da je veliki broj civila zatvoren bez ikakvog pravnog osnova.

“Ne mogu pouzdano tvrditi, jer zatvori i ratni zarobljenici nisu bili u našoj nadležnosti”, odgovorio je Sokanović.

Pošto mu je tužilac predočio dokument Prvog krajiškog korpusa VRS-a o tome da je “veliki broj ljudi zatvoren bez razloga”, Sokanović je uzvratio: “Tako piše, ali ne piše ko ih je zarobio… Piše i da takvom stanju doprinosi Centar javne bezbjednosti Prijedor na čelu sa Simom Drljačom.”

Drljača je bio optužen za ratne zločine počinjene na području Prijedora, a ubijen je 1996. godine prilikom pokušaja hapšenja.

Na pitanje da li je znao da je, desetak dana prije njegove posjete logorima, u Keratermu počinjen masakr nad oko 150 zarobljenika, Sokanović je odgovorio:

“Časni sude, nisam imao nikakva saznanja o tome što se dogodilo, da su desetak dana prije dolaska Međunarodnog Crvenog krsta i novinara izvršena neka ubistva u zatvoru Keraterm.”

Mladićev svjedok negirao je i da je vidio sobu broj tri, u kojoj je to masovno ubistvo počinjeno.

“Ja nisam ni u jednoj sobi i ni u jednom objektu vidio tragove krvi”, rekao je Sokanović.

BIRN