skupstina grada 20maj-bratimljenje irkutskOdbornici Skupštine grada Prijedora dali su juče saglasnost za uspostavljanje pobratimskih odnosa Prijedora sa ruskim gradom Irkutskom.

“Saglasnost se odnosi na razvijanje saradnje u oblasti obrazovanja, kulture, sporta, politike mladih, turizma i opšte uređenosti teritorija gradova i na doprinos stvaranju uslova za razvoj trgovinsko-ekonomskih odnosa između privrednih subjekata”, navodi se u obrazloženju.

Parlament grada Irkutska poslao je u novembru 2014. godine Prijedoru prijedlog za pobratimstvo s ciljem jačanja odnosa dva grada i povećanja bliskosti, te obostranog prosperiteta.

O inicijativi su neposredno razgovarali predstavnici gradova i zaključili da je potrebno uspostaviti pobratimstvo, s obzirom na otvorenost gradova.

“Prijedor je prepoznat kao jedan od najperspektivnijih gradova u BiH u koji rado dolaze predstavnici raznih država, gradova, međunarodnih organizacija, te pojedinci, odnoseći sa sobom u svijet pozitivnu poruku o ovom gradu. Mnogi sertifikati, priznanja i povelje međunarodnih organizacija i institucija potvrđuju da je Prijedor u mnogim oblastima dostigao evropske standarde i da se strateškim radom priprema za procese koji slijede”, navodi se u obrazloženju.

Grad Irkutsk se nalazi u sjevernom dijelu Sibira u Rusiji. Ima oko 600.000 stanovnika, a cijela irkutska oblast ima oko tri miliona stanovnika.

Osim sa Irkutskom, grad Prijedor ima pobratimstvo sa gradovima Bovec u Sloveniji, Demir Hisar u Makedoniji, Manisa u Turskoj, Kikinda i Pančevo u Srbiji i Neapolis u Grčkoj, a prijateljske odnose sa Novim Mestom i Velenjem u Sloveniji, Sund komunom u Norveškoj i Trentom u Italiji.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com