Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora smatra da dio međunarodne zajednice i političkih subjekata koji rade po diktatu stranih ambasada, ne samo da ne čine dobro za ljude koji žive u BiH, nego rade protiv mira i suživota, izjavio je potpredsjednik ove organizacije Slaviša Knjeginjić.

“Postoji dio međunarodne zajednice koji se, ne samo prema institucijama Republike Srpske, nego i prema srpskom ponaša osvetnički, drsko i bezobrazno. Obični ljudi žele mir i suživot na ovim prostorima, a stranci ne idu ka tome nego rade upravo protiv”, rekao je Srni Knjeginjić, komentarišući prijedlog rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

On je naglasio da je, bez obzira na političku razjedinjenost, nemoguće naći predstavnika srpskog naroda koji bi prihvatio takav akt.

“Republika Srpska nije genocidna nego se branila. Imamo 30.000 srpskih žrtava u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, među kojima 23.801 borac. Zločini su bili i imamo presude pojedincima. Sada se preko pojedinačnih presuda ide ka kolektivitetu i sada djeca koja će se tek roditi treba da nose anatemu?”, pitao je Knjeginjić.

On je rekao da, bez obzira na sve, treba gledati u budućnost.

“Sve će ovo proći. Valja ostati smirene glave, jer mir je najvažniji. Ali, narod je pod stresom. Ovo ljude pogađa. Mi smo emotivno vezani za Republiku Srpsku. Stranci su sve zapetljali, umjesto da rade na podršci unutrašnjem dogovoru. A morali bi biti svjesni da ako ne čine dobro Republici Srpskoj, ne čine ni Federaciji BiH”, poručio je Knjeginjić.

On je rekao da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu masovno stradao, ali da su se ta pitanja gurala u stranu radi stvaranja nove države.

“Nije se Jasenovac dizao na sva zvona. Nekad se moraju progutati i prihvatiti greške, druge razumjeti, ali ovdje za Srbe nema razumijevanja nego se cijelom narodu stavlja genocid na teret. Ja to nisam radio i to ne mogu prihvatiti”, zaključio je Knjeginjić.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

SRNA
Foto – ilustracija